Boerderij


LocatieEgelshoek 4
TypeBoerderij
Onderdeel van
Bouwperiode1800 - 1810
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Omstreeks 1805 gebouwde boerderij van het T-huis type. De boerderij `Vrede t' Best´ (oorspronkelijk ´Rood Pannenhuis´) is gesitueerd op een hoek van de Egelshoek en de Kanaaldijk. De tegen het woongedeelte aanstaande schuurgedeelte is waarschijnlijk een uit het begin van de 20e eeuw daterende vervanger van de oorspronkelijke schuur. Bij de boerderij staat onder meer een in 1928 gebouwde varkensschuur. Een tweede schuur is niet veel later toegevoegd. De boerderij wordt tevens vergezeld van een drieroedige hooiberg. Vlakbij de boerderij staan tevens de in vanaf 1719 aan de provinciegrens van Utrecht met Noordholland geplaatste natuurstenen grenspalen met de nummers 21 en 22.

Omschrijving
De hoofdvorm van de boerderij bestaat uit een woonhuis van gepleisterde baksteen en een hier dwars opstaande schuur van schone baksteen. De gevels van het woonhuis hebben een grijze plint en bevatten recht gesloten vensters, die met luiken zijn behangen. De woning staat onder een met Hollandse (holle) pannen gedekt zadeldak.
Beide kopgevels zijn eenvoudige puntgevels met op de begane grond twee, met luiken behangen vensters en op de zolderverdieping een venster zonder luiken.
De op de Kanaaldijk gerichte langsgevel is voorzien van twee met luiken behangen vensters.
De gevels van de eveneens onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak staande schuur hebben een trasraam van klinkers.
De kopgevel van de schuur bevat onder meer getoogde deur en is voorzien van vlechtingen. De langsgevel is in het bedrijfsgedeelte voorzien van drie getoogde stalvenster met ijzeren ramen en twee recht gesloten deuren. In het linker deel van de schuur staan een vrij groot venster en een deur.

De kopgevels van de onder zadeldaken staande schuren zijn voorzien van een tuit, recht gesloten inrijdeuren, getoogde vensters met ijzeren ramen en een recht gesloten luik in de geveltoppen.

Waardering
De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een (van oorsprong) vroeg 19e-eeuwse boerderij.
De boerderij is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor het type en de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De boerderij heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan een kruispunt.
De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH1233