Villa


LocatieSoestdijkerstraatweg 86
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectSlot, J.H.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De in 1903 gebouwde villa is een ontwerp van de Hilversumse architect J.H. Slot. De op een hoek van de Soestdijkerstraatweg met het Oostereinde staande villa ┬┤Heidezicht┬┤ is waarschijnlijk gebouwd in opdracht van H.W.A. van der Wall Bake, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Chaletstijl verwante Overgangsstijl met vakwerkelementen en maakt deel uit van een reeks van villa's en landhuizen aan de Soestdijkerstraatweg.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een met kruispannen gedekte, samengestelde, uitkragend kap, waarvan de uitkragende dakdelen rusten op gesneden klampen. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevatten voornamelijk getoogde gevelopeningen met diep staande, recht gesloten ramen met rodenverdeling in de bovenramen. De gevels worden verlevendigd door ontlastingsbogen van schone baksteen boven de gevelopeningen.
Het onder zadeldak staande rechter deel van de op de Soestdijkerstraatweg gerichte gevel is een risaliet in de vorm van een puntgevel. De risaliet is op de begane grond voorzien van een serre met openslaande deuren en een half schilddak met een plat dakdeel, waarop een houten balustrade met gedraaide balusters staat. Op het plat komen tussen boven- en zijlichten staande openslaande deuren uit. De vakwerk geveltop is ingevuld met een samengestelde vensterpartij van twee hogere middenramen en een korter raam aan weerszijden. De linker gevelpartij heeft een rechter travee met een venster per bouwlaag. In het dakschild hierboven bevindt zich een dakkapel met lessenaardak. De linker travee heeft een venster op de begane grond en een loggia op de verdieping. De hoekloggia heeft een rondboogopening met houten balustrade aan weerszijden van een gemetselde hoekpenant. De loggia is voorzien van een overhoeks staande dubbele deur onder een bovenlicht met roedenverdeling.
De op het Oostereinde gerichte gevel heeft een rechter geveldeel met een stel openslaande deuren op de begane grond en de genoemde loggia op de verdieping. De risalerende linker gevelpartij staat boven een koekoek en is per bouwlaag voorzien van een venster.
De rechter zijgevel bevat diverse gevelopeningen, waaronder een deur. Het risaliet aan deze gevel staat onder een plat dak.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing, vanwege de bijzondere situering aan een kruising en als een karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Soestdijkerstraatweg.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1053