Landhuis


LocatieNoodweg 48
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1909 - 1909
Opdrachtgever
ArchitectDillewijn, J. van
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het houten landhuis is gebouwd in 1909, naar een ontwerp van de architect J. van Dillewijn. In 1961 heeft het pand een verbouwing ondergaan. Het huis is gebouwd in een aan de Chaletstijl verwante bouwstijl met in vakwerk uitgevoerde geveldelen.

Omschrijving
Het vanaf de straat slechts voor een klein deel zichtbare huis staat met twee bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekte, samengesteld en uitkragend, deels afgeknot schilddak en zadeldak met wolfsend. De in hout opgetrokken gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen en een donkere cordonlijst met profielrand.
De op de straat gerichte voorgevel is op de verdieping voorzien van vakwerk. Het linker deel van de gevel staat onder een wolfseind. Het rechter deel van de gevel bevat op de begane grond een terug staande gevelpartij, waardoor hier en ondiepe veranda is gevormd. De beide hoekkolommen zijn voorzien van een houten console. In de terug staande gevelpartij is een stel tussen zijlichten staande, openslaande deuren opgenomen.
De rechter zijgevel is eveneens verlevendigd met vakwerk. De linker zijgevel is linksachter voorzien van een uitbouw met een plat dak.

Waardering
Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het huis heeft ensemblewaarde als een belangrijk, representatief onderdeel van de bebouwing aan de Noodweg.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH1283