Villa


LocatieSoestdijkerstraatweg 39
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1898 - 1898
Opdrachtgever
ArchitectKruijf, D.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De van 1898 daterende villa is gebouwd naar een ontwerp van de architect D. Kruijff. De opdrachtgever was de heer G. Heinsius. In 1937 is de villa uitgebreid met een serre. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante Overgangsstijl en maakt deel uit van een reeks van villa's en landhuizen aan de Soestdijkerstraatweg.

Omschrijving
Door begroeiing rondom de villa is een goed overzicht van indeling van de gevels niet mogelijk.
De villa staat met twee bouwlagen onder een uitkragend, samengesteld schilddak met geglazuurde Hollandse (holle) pannen. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen met details van natuursteen en speklagen van gele baksteen, en gepleisterde baksteen met schijnvoegen.
Het risalerende linker deel van de op de Soestdijkerstraatweg gerichte gevel staat onder een dwarskap met een onder zadeldak staand Vlaams geveltje, dat is opgebouwd vanuit een zich naar boven toe versmallende risaliet. Het verdiepingsvensters in dit geveldeel staan onder segmentboogvormige ontlastingsbogen met aanzetstenen en boogtrommels met baksteenmozaïekjes. De top van het Vlaamse geveltje is voorzien van een overhoekse toppilaster en bevat een rondboogvormige ontlastingsboog . De rechter gevelpartij heeft op de verdieping een op het platte dak van een serre staande balustrade, waarop openslaande deuren met bovenlichten, een segmentboogvormige ontlastingsboog en een boogtrommel met baksteenmozaïek uitkomen. Tegen de rechter zijgevel staat een in gepleisterde baksteen met schijnvoegen opgetrokken, hoger opgaande, vijfzijdige avant corps onder een uitkragend schilddak. De avant corps is voorzien van slanke, onder lateien staande vensters met glas-in-loodramen. De villa heeft een vrijwel niet zichtbare, tussen de gevels van het hoofdvolume en de avant corps staande hoekportiek met onder meer een hardstenen hoekzuil en een rondboogopening.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de gegoede burgerij.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische samenhang met de nabijstaande bebouwing en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Soestdijkerstraatweg.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1039