Woonhuis Dubbel


LocatieBosdrift 26 en 28
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectMeijer, W.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het dubbele woonhuis is een van twee identieke, naaste elkaar staande dubbele woonhuizen (26-28 en 30-32) aan de Bosdrift. De panden zijn gebouwd in 1905, naar een ontwerp van de Hilversumse timmerman/aannemer W. Meijer. De panden worden gekenmerkt door een voor de Hilversumse woonhuisarchitectuur van rond de eeuwwisseling karakteristieke Overgangsstijl.

Omschrijving
Het vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken dubbele woonhuis staat met één bouwlaag onder een met tuiles du nord gedekt, uitkragend wolfdak met een zadeldakvormige dwarskap, terracotta pironnen op de nokhoeken van de wolfsenden en schoorstenen op de voorste dakschilden. De gevels zijn boven een met een rollaag afgedekt trasraam opgetrokken in gepleisterde baksteen en worden verlevendigd door lijsten, ontlastingsbogen en hoekaccenten van schone baksteen. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in bovenramen met getint glas, die onder segmentboogvormige ontlastingsbogen staan.
De symmetrische voorgevel heeft een hoger opgaande, onder zadeldak staan ingangstravee. De entreepartij is een vrij ondiepe portiek met een getoogde opening en een onder bovenlicht staande deur aan weerszijden van een houten penant. De linker deur is een originele deur met gewijzigd bovenlicht en de rechter is een gewijzigde deur onder het oorspronkelijke bovenlicht. De verdieping is voorzien van twee vensters met getint glas en roedenverdeling in de bovenramen. In de punt van de gevel staat een decoratief element met het jaartal 1905 in de cirkel van een keltisch kruis. De traveeën aan weerszijden van het portiek bevatten een venster, waarvan het rechter nog is voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling in de bovenramen. De onderramen van beide vensters zijn met luiken behangen. Boven de segmentbogen van de gevelopeningen op de begane grond ligt een cordonlijst van schone baksteen, die is doorgetrokken over de beide zijgevels.
De zijgevels bevatten op de zolderverdieping een onder een strek staand venster.
In het dakschild boven de vanaf de straat slecht zichtbare achtergevel zijn grote dakkapellen opgenomen.
Aan de straatzijde zijn beide panden voorzien van de oorspronkelijke ijzeren erfscheiding met gietijzeren hekbalusters.

Waardering
Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de middenstand en de beter gesitueerden.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het pand heeft ensemblewaarde als een onderdeel van een klein ensemble van twee identieke panden en vanwege de architectonische samenhang met een aantal nabij staande, in dezelfde periode gebouwde dubbele woonhuizen.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1186