Tuinmanswoning


LocatieUtrechtseweg 195
TypeTuinmanswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1921 - 1921
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de, Laren, J. van
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het huis verrees in 1921 als tuinmanswoning met een bijbehorende, niet meer aanwezige schuur op het landgoed Uytwyck. De links van de entree van het landgoed staande tuinmanswoning is ontworpen door het architectenbureau De Groot en Van Laren, in opdracht van dr. D.P. Hoyer uit Rotterdam. Het karakteristieke huis is gebouwd in een voor de bouwtijd kenmerkende Interbellumstijl en maakt deel uit van de oorspronkelijke aanleg van het landgoed en van de villa- en landhuisbebouwing aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
De voormalige tuinmanswoning is vanwege de begroeiing rondom beperkt zichtbaar vanaf de openbare weg.
Het huis is opgetrokken in schone baksteen en staat onder een samengestelde, met riet gedekte kap met hoge schoorstenen met uitgemetselde kop. De hoofdvorm van de kap is een tentdak en heeft dakschilden van verschillende lengte. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen, waarvan de vensters zijn voorzien van een roedenverdeling en deels met luiken zijn behangen.
In het linker deel van de op de straat gerichte gevel staat een stel openslaande deuren, met links ervan een ermee verbonden, om de haak gaand venster. Het betreft hier het later dichtzetten van een oorspronkelijk inpandige veranda. Het rechter deel van de gevel is voorzien van een erker met luiken.
Rechts tegen de rechter zijgevel staat een houten uitbouw onder lessenaardak, welke later is gerealiseerd en buiten de bescherming valt. Bij de linker hoek is een venster met luik in de gevel opgenomen.
In de achtergevel staan een deur en een venster, die beide met luiken zijn behangen. In het dakschild hierboven bevindt zich een brede dakkapel onder een opgewipt deel van de kap.
Bij de entree bevindt zich de oorspronkelijke, met beslag verstevigde houten hekken tussen gemetselde hekpijlers. De hekpijlers worden bekrood door een lantaarn.

Waardering
De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van dienstwoningen en als een bijzonder onderdeel van het landgoed Uytwyck.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het huis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de samenhang met de villabebouwing aan de Utrechtseweg en vanwege de sterke relatie met het landgoed Uytwyck, waarmee het onlosmakelijk is verbonden.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1221