Villa


LocatieUtrechtseweg 10
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectDisselhof, L.Th.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa is gebouwd in 1902, naar een ontwerp van de architect L. Th. Disselhoff. In 1911 is de villa uitgebreid met een aanbouw door de aannemer-architect G. Gijzel. De villa is vrijwel identiek aan de villa Utrechtseweg 8, waarmee het een ensemble vormt, en heeft tevens opvallend veel overeenkomsten met de villa's aan de Emmastraat 55-57-59. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd nog gangbare eclectischestijl en maakt deel uit van een lange reeks van villa's en landhuizen aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
De villa staat met twee voornamelijk bouwlagen onder een samengesteld, met pannen gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen. Ze zijn voorzien van rechtgesloten, onder gevelopeningen en worden geleed door pseudo-vakwerk en geprofileerde cordonlijsten. De gevelopeningen staan onder strekken, hanekammen en segmentboogvormige ontlastingsbogen met diamantkoppen in de sluitstenen.
De asymmetrische voorgevel bestaat uit een risalerende, onder een dwarskap staande rechter gevelpartij met puntgevel en een terugstaande gevelpartij met een horizontale beƫindiging. De hoger opgaande risaliet bevat op de begane een groot venster met samengesteld raam onder segmentboog en op de verdieping een venster onder hanekam. De zolderverdieping is voorzien van een vrij klein venster en staat onder een uitkragende dakrand met geprofileerde windveren en een makelaar, die is verbonden met een hanebalk. De linker gevelpartij is terugstaand op de verdieping. De gevel heeft drie gevelopeningen op de begane grond met een venster aan weerszijden van een stel openslaande deuren met bovenlicht, en een plat dak met buizen tussen de hoekbalusters. De terugstaande verdieping bevat een stel openslaande deuren onder een uitkraging met geschulpte dakrand.
De rechter zijgevel is voorzien van en overluifelde entree en enkele vensters.
Het rechter deel van de linker zijgevel is een puntgevel met in de top een met een hanebalk verbonden makelaar. Het linker deel van de gevel heeft een horizontale beƫindiging.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang met de nabijstaande bebouwing en als een karakteristiek onderdeel van de landhuis- en villabebouwing aan de Utrechtseweg.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1098