Villa Dubbel


LocatieAlexanderlaan 18 en 20
TypeVilla Dubbel
Onderdeel vanEnsemble met Alexanderlaan 14-16, 5-7.
Bouwperiode1904 - 1904
Opdrachtgever
ArchitectKiks, F.H.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Dubbele villa, gebouwd in 1904 naar een ontwerp van de makelaar en architect F.H. Kiks, in opdracht van J. Carnas. Het pand maakt deel uit van een complex van dubbele villa´s (met onder meer 5-7, 17-19 en 14-16) aan de Alexanderlaan, die alle zijn ontworpen door Kiks. Het pand is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl.

Omschrijving
De dubbele villa staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, met gesmoorde kruispannen gedekt, afgeknot schilddak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen. Ze worden verlevendigd door horizontale schijnvoegen en bevatten recht gesloten gevelopeningen onder houten lateien. De lateien zijn versierd met dezelfde lijndecoraties, die ook de lateien van het buurpand 14-16 verlevendigen. De bovenramen in de vensters van de linker woning (nr. 20) zijn nog voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling. De bovenramen van de rechter woning bevatten glas-in-lood.
Het pand heeft een symmetrische voorgevel met in het midden een grote, rechthoekige serre met een onderbouw van gepleisterde baksteen en twee stel openslaande deuren. Links en rechts van deze deuren bevinden zich om de hoek gaande raampartijen met een afgesnoten hoek. De hoge bovenramen zijn voorzien van een roedenverdeling (20) en glas-in-lood (18). De serre heeft een plat dak, waarop twee stel openslaande deuren uitkomen. De bovenlichten van deze deuren bevatten eveneens een roedenverdeling (20) en glas-in-lood (18). Een houten scheiwand deelt het platte dak in tweeën. In het dakschild hierboven zijn twee houten dakkapellen met zadeldak opgenomen. Aan weerszijden van de middenpartij staat een risaliet onder een zadeldakvormige dwarskap. In beide bouwlagen van de risalieten is een venster opgenomen. De geveltoppen bevatten een driedelig venster, met een hoger middenraam. De gevelpunten zijn verder voorzien van vakwerk en een voorschot, dat rust opgebogen consoles.
In het linker deel van de rechter zijgevel staat een venster. Rechts daarvan bevindt zich de overluifelde deur met daarboven een bovenlicht. Het rechter deel van de gevel bevat twee kleine lichten en één groter venster hier rechts van. De verdieping is voorzien van drie vensters, een klein licht en drie smalle, klimmende traplichten. In het dakschild hierboven zijn twee dakkapellen opgenomen, waarvan de linker onder zadeldak en de rechter onder lessenaardak staat.
De linker zijgevel is spiegelbeeldig vrijwel identiek. De deur is de originele Art Nouveau deur onder een bovenlicht met roedenverdeling. De traplichten zijn voorzien van een roedenverdeling. In het dakschild hierboven staan een dakkapel met zadeldak en een schoorsteen.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De dubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De dubbele villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De dubbele villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als belangrijk onderdeel van de villabebouwing aan de Alexanderlaan.
De dubbele villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH0693