Villa


LocatieUtrechtseweg 5
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1898 - 1898
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De in 1898 gebouwde villa is gebouwd als één van twee villa's, waarvan één was vergezeld van een werkplaats. De naam van de architect staat op de bouwtekeningen niet aangegeven en welke villa de tweede was is ook niet bekend (waarschijnlijk stond de tweede villa op de plek waar een bedrijfspand met nr. 3 staat). De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd nog gangbare eclectische stijl en maakt deel uit van een lange reeks van villa's en landhuizen aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
De villa staat gedeeltelijk met één bouwlaag onder een met gesmoorde kruispannen gedekt, afgeknot schilddak en voor het andere deel met twee bouwlagen onder een eveneens met gesmoorde kruispannen gedekt, uitkragend zadeldak.De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevatten voornamelijk recht gesloten gevelopeningen onder ontlastingsbogen in de vorm van liggende ellipsbogen en segmentbogen met diamantkoppen in de sluitstenen. De gevels worden verlevendigd en gelee door pseudo-vakwerk. De asymmetrische voorgevel heeft een hoger opgaande, risalerende rechter gevelpartij in de vorm van een puntgevel. Op de begane grond van de risaliet staat een erker met schuine zijden, een geprofileerde daklijst rond het platte dak, waarop een stel openslaande deuren met boven- en zijlichten op uitkomen. De top van de gevel is voorzien van uitkragende dakrand met een sierspant met voorschot. De lagere rechter gevelpartij bevat twee vensters en een ondiep portiek met een opening in de vorm van een liggende ellipsboog en met een onder een bovenlicht staande deur met decoratieve raamijzers voor de deurlichten. In het dakschild hierboven staat een houten dakkapel met vleugelstukken en een wolfdakje met geprofileerde daklijst.
De linker zijgevel bevat onder meer een stel openslaande deuren (rechts). In het dakschild hierboven staat een kleine dakkapel met uitkragend zaeldak en makelaar. Tegen de rechter zijgevel staat een rechthoekige serre met openslaande deuren, bovenramen met glas-in-lood en een plat dak met geprofileerde dakrand.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de rondom staande bebouwing en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Utrechtseweg.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1096