Villa


LocatieWernerlaan 50 en Frans Halslaan 27
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1922 - 1922
Opdrachtgever
ArchitectHam, Th. J. van der
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het herenhuis is gebouwd in 1922, naar een ontwerp van de architect Theod. J. v.d. Ham. Het op een hoek van de Wernerlaan met de Frans Halslaan gesitueerde, later horizontaal gesplitste pand is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke stijl van de Interbellumarchitectuur.

Omschrijving
Het vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken herenhuis staat met twee bouwlagen onder een vrijwel plat, uitkragend dak. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen en worden verlevendigd door banden en lijsten van uitgemetselde baksteen. Ze zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen met glas-in-lood in de bovenlichten van de gevelopeningen op de begane grond.
De op de Frans Halslaan gerichte zuidgevel heeft links van het midden op de begane grond onder meer een rechthoekige erker met uitkragend plat dak en bovenlichten met roedenverdeling. De vensters op de verdieping bevat een enkel venster en twee reeksen van drie vensters met gemetselde penanten.
De vanaf de straat beperkt zichtbare westelijke zijgevel bevat de originele hoofdentree in de vorm van een ondiep, uitpandig portiek met een plat afdak tussen de deur en het bovenlicht. De gevel bevat tevens diverse vensters van variabele breedte.
Het linker deel van de op de Wernerlaan gerichte oostgevel is een rechthoekige uitbouw, die bestaat uit een onderbouw in de vorm van een grote rechthoekige erker met daarboven een transparante, vernieuwde bovenbouw onder lessenaardak. De rechter gevelpartij bevat een drietal vensters en een tussen uitmetselingen (lisenen) staande deur met plat afdak.
De zijgevel aan de noordzijde van het pand bevat eveneens diverse gevelopeningen. De loggia is bij de horizontale splitsing dichtgemaakt. Onder het links in de gevel staande venster is een luik aangebracht.
Oorspronkelijk konden alle ramen, hoe klein ook, worden geopend. De meeste zijn inmiddels vastgezet.

Waardering
Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het herenhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het herenhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het herenhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als bijzonder onderdeel van de villabebouwing aan de Wernerlaan en belendende straten.
Het herenhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1166