Brandspuithuisje Storthuisje


LocatieViolenstraat 7
TypeBrandspuithuisje Storthuisje
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
In 1903 voor en door de gemeente Hilversum gebouwd combinatiegebouwtje met de functies van storthuisje en berging voor brandspuit. Het bijzondere gebouwtje is gebouwd in een zeer herkenbare, aan de Chaletstijl verwante bouwstijl met gevels van pseudo-vakwerk. Het interieur valt buiten de bescherming.

Omschrijving
Vanuit een L-vormige plattegrond en schone baksteen en pseudo-vakwerk opgetrokken gebouwtje. De gevels staan boven trasraam, die zijn afgedekt met een deklijst van grijze steen. Het gebouwtje staat met één bouwlaag onder met gesmoorde kruispannen en tuiles du nord gedekte wolfdaken met keramische pironnen op de nokhoeken en is voorzien van recht gesloten gevelopeningen. De meeste geveltoppen zijn onder de wolfsenden voorzien van luiken (of dichtgezette vensters).
Het gebouwtje heeft een symmetrische, blinde zuidzijde met diagonaal metselwerk in de bovenste gevelvakken.
De oostgevel bevat links een stel grote, openslaande deuren en een zoldervenster met roedenverdeling in het bovenraam. De westgevel is spiegelbeeldig gelijk aan de oostgevel.
Een uitbouw aan de noordzijde staat onder een iets lager wolfdak en is voorzien van openslaande deuren in de zijgevels.

Waardering
Het combinatiegebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het combinatiegebouwtje heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling.
Het combinatiegebouwtje is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd en de functies kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het combinatiegebouwtje heeft ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met de nabijstaande bebouwing en als bijzonder onderdeel van een gebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het combinatiegebouwtje is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.
Omdat het hier gaat om een gebouwtje met unieke functies is er ook sprake van zeldzaamheidswaarde.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH1141