Uitkijktoren Dagverblijf


Locatiebij Soestdijkerstraatweg
TypeUitkijktoren Dagverblijf
Onderdeel van
Bouwperiode1938 - 1938
Opdrachtgever
ArchitectRebel, J.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het in het midden in het Smithuyserbosch, op een natuurlijke verhoging in het landschap staande bouwwerk is gebouwd als dagverblijf met uitkijktoren annex opslagplaats in opdracht van D.P.R.A. Bouvy uit Bussum. Het 'Wolfsdreuvik' geheten pand is gebouwd in 1938, naar een ontwerp van de Larense architect J. Rebel en heeft een bijzondere, afwijkende vormgeving, zonder specifieke stijlkenmerken.

Omschrijving
Het gebouw is samengesteld uit twee ronde, in elkaar grijpende bouwdelen. Het is opgetrokken in schone baksteen en is voorzien van een groot aantal, voornamelijk kleine, boven rollaagjes staande gevelopeningen van verschillend formaat. Het hoofdvolume bevat een reeks van zeven, vrij laag in de gevel staande, getoogde venstertjes met een later aangebrachte getordeerde tralie, alsmede een drietal, hoger in de gevel staande, eveneens getoogde gevelopeningen met glas-in-lood vensters en luiken. Het bovenste deel van dit volume is achtzijdig met boven uitmetselingen staande hoeken. De rand van dit volume is gedekt met gr├Ęstegels en loopt aan beide zijden met een welving over in de toren.
De hoger opgaande, onder een kegeldak staande toren is voorzien van de entree. De deur is ook getoogd en voorzien van gehengen. De toren bevat de trap en een reeks getoogde, klimmende venstertjes, als die in het grotere volume, die dienen als traplichten. Links van de deur staat een steunbeer en in de gevel van het grotere volume staat rechts van de entree AD 1938 in de baksteen gebeiteld. De toren is onder het dak voorzien van recht gesloten gevelopeningen tussen gemetselde penanten en een rondboogopening. Tegen de toren staat een rechthoekig, vertikaal element, dat dient als schoorsteen.
In het interieur bevinden zich slovenisch-eiken deuren.

Waardering
Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere oorspronkelijke functie.
Het gebouw is van architectuurhistorisch belang als een bijzonder ontwerp met een zeer karakteristieke hoofdvorm.
Het gebouw heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met de omgeving.
Het gebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.
Vanwege de bijzondere vormgeving, situering en functies is er ook sprake van zeldzaamheidswaarde.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1349