Tolhuis


LocatieSoestdijkerstraatweg 2
TypeTolhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1792 - 1900
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het voormalige tolhuis is van 1834 het pand van ongeveer 1792 en is gesitueerd bij de splitsing van de Soestdijkerstraatweg-Utrechtseweg-Emmastraat. Het pand is verbouwd in 1909. Het tolhuis is gebouwd in een sobere bouwtrant, die niet is te koppelen aan één van de destijds gangbare bouwstijlen. Het tolhuis raakte zijn oorspronkelijke functie kwijt in 1931. Tegenwoordig heeft het pand een horecabestemming.

Omschrijving
Het voormalige tolhuis staat met een enkele bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekt, uit een zadeldak en een mansardedak samengesteld dak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen, waarvan de meeste bovenlichten zijn ingevuld met glas-in-lood.
De op de kruising gerichte lijstgevel staat onder een zadeldak. De gevel is symmetrisch opgezet met op de begane grond een venster aan weerszijden van de entree. Boven een geprofileerde gootlijst staat een houten attiek met in het midden een rechthoekige houten dakkapel met plat dak.
Het rechter deel van de gevel aan de kant van de Soestdijkerstraatweg is een puntgevel met een kleine tuit. Het lagere linker deel heeft een horizontale beëindiging. De gevel bevat drie vensters en den deur.
Het linker deel van de gevel aan de kant van de Utrechtseweg is eveneens een puntgevel met een kleine tuit en het rechter deel van de gevel heeft een horizontale beëindiging. De topgevel bevat een venster en een stel openslaande deuren, die zijn voorzien van bovenramen met glas-in-lood. Tegen het rechter geveldeel staat een kleine uitbouw onder plat dak.

Waardering
Het voormalige tolhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het tolhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere oorspronkelijke functie.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het tolhuis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de sterke samenhang met de nabij staande bebouwing, vanwege de bijzondere situering aan een wegsplitsing en als een bijzonder onderdeel van de landhuis- en villabebouwing aan het begin van de Soestdijkerstraatweg en de Utrechtseweg.
Het tolhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.
Omdat er vrij weinig tolhuizen in Nederland bewaard zijn is er ook sprake van zeldzaamheidswaarde.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH1030