Woonhuis


LocatieEmmastraat 59
TypeWoonhuis
Onderdeel vanEnsemble met 55 en 57
Bouwperiode1898 - 1898
Opdrachtgever
ArchitectZweesaardt, J.C.T.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
In een eclectische stijl gebouwde villa verrees in 1897, naar een ontwerp van de aannemer/architect J.C.T. Zweesaardt. De villa vormt een ensemble met de buurpanden Emmastraat 55 en 57. De villa is gebouwd in een voor de bouwperiode karakteristieke, eclectische trant.
De villa maakt deel van een reeks van villa's en herenhuizen aan de Emmastraat.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, met pannen gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen. Ze zijn voorzien van recht gesloten, onder gevelopeningen en worden geleed door pseudo-vakwerk en geprofileerde cordonlijsten. De gevelopeningen staan onder strekken, hanekammen en segmentboogvormige ontlastingsbogen met diamantkoppen in de sluitstenen.
De asymmetrische voorgevel bestaat uit een risalerende, onder een dwarskap staande linker gevelpartij met puntgevel en een terugstaande gevelpartij met een horizontale beƫindiging. De hoger opgaande risaliet bevat op de begane grond twee vensters onder segmentboog en op de verdieping een venster onder hanekam. De zolderverdieping is voorzien van een vrij klein venster en staat onder een uitkragende dakrand met geprofileerde windveren en een makelaar, die is verbonden met een hanebalk. De beperkt zichtbare rechter gevelpartij is terugstaand op de verdieping. De gevel heeft drie vensters op de begane grond met een vensters aan weerszijden van een stel openslaande deuren met bovenlicht, en een plat dak met buizen tussen de hoekbalusters. De terug staande verdieping bevat twee vensters onder een overstek met geschulpte rand.
De beperkt zichtbare linker zijgvel is voorzien van een overluifelde entree en een hoger opgaande risaliet met platte beƫindiging.
De rechter kopgevel is een puntgevel met schijnvoegen, een uit de gevel opgemetselde schoorsteen. De linker hoek wordt geaccentueerd door een liseen van door schijnvoegen gescheiden blokken. De nok wordt ook hier bekroond door een makelaar.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische samenhang met de tegelijkertijd en door dezelfde architect gebouwde villa's met de huisnummers 55 en 57, vanwege de stedenbouwkundige samenhang met de overige villabebouwing aan de Emmastraat en als een karakteristiek onderdeel hiervan.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0795