Sluiswachterswoning


LocatieEgelshoek 3
TypeSluiswachterswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1842 - 1842
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De aan een kruising staande woning `De Sluys' is in 1842 gebouwd als sluiswachterswoning bij een sluis met klapbrug in het Tienhovens(ch) Kanaal. Het op de voorgevel van het huis geschilderde jaartal 1824 is dus niet juist. De woning is gebouwd in een sobere, traditionele bouwtrant, zonder decoraties.
Bij de sluiswachterswoning staat een kleine schuur, die mogelijk als bakhuis diende.

Omschrijving
De voormalige sluiswachterswoning is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met een bouwlaag onder een met tuiles du nord gedekt, uitkragend wolfdak. De gevels hebben een grijze plint en bevatten recht gesloten gevelopeningen, waarvan een deel is behangen met luiken.
De op de Sluisweg gerichte gevel is een symmetrische kopgevel met op de begane grond twee vensters, waarvan de onderramen met luiken zijn behangen. Onder het op houten schoren rustende wolfsend staat een zoldervenster. Onder dit venster staat `De Sluys' vermeld. Aan weerszijden van het zoldervenster staat ANNO en 1824 (sic).
De zuidelijke langsgevel is voorzien van een klein keldervenstr en twee vensters, waarvan de onderramen eveneens zijn behangen met luiken.
Tegen de linker (noordelijke) zijgevel staat een uitpandig, rechthoekig ingangsportaal met plat dak. In de gevel rechts van het portaal is een venster met luiken aan het onderraam opgenomen.
De oostelijke kopgevel bevat links op de begane grond een venster met luiken en op de zolderverdieping twee kleine vensters. Deze staan onder het uitkragende wolfsend op schoren.
De gevel is door middel van een toegevoegd tussenlid verbonden met een nieuwe schuur.

Bij de woning staat een in schone baksteen opgetrokken bakhuisje, onder een met Hollandse (holle) pannen gedekt zadeldak met een schoorsteen. Het huisje is onder meer voorzien van een halfrond venster met ijzeren raam in de zuidelijke langsgevel. De blinde kopgeveltjes zijn voorzien van vlechtingen, afgedekt met een rollaag.

Waardering
De voormalige sluiswachterswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De woning heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een inmiddels verdwenen sluis en als onderdeel van het landgoed Einde Gooi.
De woning is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De woning heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang met het landgoed Einde Gooi en vanwege de situering aan een kruising bij een land- en een waterweg.
De woning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1232