Villa


LocatieEmmastraat 55
TypeVilla
Onderdeel vanEnsemble met 57 en 59
Bouwperiode1898 - 1898
Opdrachtgever
ArchitectZweesaardt, J.C.T.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De in een eclectische stijl gebouwde villa verrees in 1897, naar een ontwerp van de aannemer/architect J.C.T. Zweesaardt. De villa vormt een ensemble met de buurpanden Emmastraat 57 en 59. De villa is gebouwd in een voor de bouwperiode karakteristieke, eclectische trant. De villa maakt deel van een reeks van villa's en herenhuizen aan de Emmastraat.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen. Ze zijn voorzien van hoeklisenen en recht gesloten gevelopeningen en worden geleed door een geprofileerde cordonlijsten en door pseudo-vakwerk. De gevelopeningen staan onder strekken, hanekammen en segmentboogvormige ontlastingsbogen met diamantkoppen in de sluitstenen.
De asymmetrische voorgevel bestaat uit een risalerende, onder een dwarskap staande linker gevelpartij met puntgevel en een terug staande gevelpartij met een horizontale beƫindiging. De hoger opgaande risaliet bevat twee onder segmentboog staande vensters op de begane grond. Een onder een hanekam staand venster op de verdieping en een klein venster in de top van de gevel. De top is voorzien van geprofileerde windveren en een makelaar die is verbonden met een hanebalk. Tegen de rechter gevelpartij staat een rechthoekige serre met een plat dak, waarop een balustrade staat met smeedijzeren hekjes tussen de balusters. De gevel bevat een venster rechts van de serre en twee vensters op de verdieping. Het overstek van het dakschild hierboven is versierd met een geschulpte rand.
De linker zijgevel is door begroeiing grotendeels aan het zicht onttrokken.
Het linker deel van de rechter zijgevel is een risalerende puntgevel met makelaar en hanebalk.
De erfscheiding aan de straatzijde is gemarkeerd door ijzeren hekken.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische samenhang met de tegelijkertijd en door dezelfde architect gebouwde villa's met de huisnummers 57 en 59, vanwege de stedenbouwkundige samenhang met de overige villabebouwing aan de Emmastraat en als een karakteristiek onderdeel hiervan.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0793