Villa


LocatieOude Amersfoortseweg 80
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1899 - 1899
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa 'Oedjoeng' is omstreeks 1905 gebouwd in een aan de Art Nouveau verwante Overgangsstijl. Omdat er in het streekarchief geen gegevens over de stichting van het pand zijn te vinden zijn het bouwjaar en de namen van de architectennaam en de opdrachtgever niet bekend. De villa is gesitueerd aan een kruising van de Amersfoortseweg met de Alexanderlaan/Waldecklaan.

Omschrijving
De villa staat met twee en drie bouwlagen onder een samengestelde kap, gedekt met geglazuurde tuiles du nord. Het huis heeft een onregelmatige plattegrond en is voorzien van gevels die zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en diverse uitbouwtjes. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling of glas-in-lood onder segmentboogvormige ontlastingsbogen. De meeste vensters zijn vervangen door modern dubbel glas.
De op de Oude Amersfoortseweg gerichte voorgevel is links voorzien van een houten aanbouw met een deur en een venster. In de risalerende linker travee van het hoofdvolume hier rechts van is per bouwlaag een venster met roedenverdeling in de bovenramen opgenomen. De ingangstravee hier rechts van bevat een deur onder een aan stangen hangende en op houten consoles liggende platte luifel. Boven de entree staat een smal venster. Schuin boven dit venster, onder het uitkragende beschot van de geveltop bevindt zich een liggende venster met twee ramen. De travee rechts van de entree is per bouwlaag voorzien van een venster. De rechter hoekrisaliet is een hoektoren met en uitkragende dakranden en een vierzijdige spits met een pironbekroning op de afgeknotte punt. Onder de dakrand zijn de met smalle vensters ingevulde gevels voorzien van een beschot.
De op het kruispunt en het westen gerichte gevel is samengesteld uit de reeds genoemde hoektoren (links) en een lagere gevel met een met een lessenaardak en een plat overdekte veranda en serre. De gevel onder het op korbelen rustende overstek, dat een voortzetting is van het serredak, bevat een deur onder bovenlicht met roedenverdeling. Het platte deel van deze overkapping is voorzien van een houten balustrade. Op het plat komt twee stel openslaande deuren met roedenverdeling in de bovenlichten uit. In het gevelveld tussen de deuren bevindt zich een plaquette met de naam van de villa. In het dakschild hierboven is een dakkapel met lessenaardak opgenomen. De dakkapel is recent vergroot.
De zuidzijde van het pand heeft een puntgevel voor het hoofdvolume, dat links op de begane grond is voorzien van openslaande deuren met bovenlichten. Rechts daarvan bevindt zich een kleine uitbouw met een plat dak, waarop een houten balustrade staat. Op het plat komt een deur uit met roedenverdeling in het bovenlicht. De verdieping bevat een venster en in de top van de gevel staat een breed venster met twee ramen onder het uitkragende beschot.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de bebouwing aan de Oude Amersfoortseweg en vanwege de bijzondere situering aan een kruising.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1289