Villa Dubbel


LocatieEmmastraat 54a/54b
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1895
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Ca 1895 gebouwde dubbele villa. Van de stichting van de dubbele villa zijn in het streekarchief geen gegevens gevonden. De in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl gebouwde villa maakt deel van een reeks van villa's en herenhuizen aan de Emmastraat.

Omschrijving
De dubbele villa staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde kruispannen gedekt, afgeknot schilddak met uitkragende, geprofileerde daklijsten. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn voorzien van geblokte hoeklisenenen en getoogde en recht gesloten gevelopeningen met glas-in-lood in de bovenramen.
De symmetrische voorgevel heeft een licht risalerende middentravee, die wordt bekroond door een fronton met rond oeil de boeuf (radvenster) in het timpaan. Het fronton staat voor een dwars op de hoofdkap staand zadeldak. De ingangsrisaliet bevat op de begane grond twee portieken met getoogde openingen onder een geprofileerde kroonlijst en onder bovenlichten staande deuren met smeedijzeren decoraties voor de deurlichten. De grote vensters aan weerszijden van de entreepartij bevatten samengestelde ramen en staan eveneens onder een geprofileerde kroonlijst. De vier verdiepingsvensters staan onder een geprofileerde, gebogen fronton. De kroonlijsten en de frontons boven de vensters rusten op kleine consoles.
Tegen de rechter zijgevel staat een rechthoekige serre met een grote, om de hoek gaande raampartij. De verdieping bevat twee vensters.
De linker zijgevel is eveneens voorzien van een originele serre. De twee grootste van de vier vensters op de verdieping in de linker zijgevel zijn blind.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Emmastraat.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0792