Villa


LocatieEmmastraat 53
TypeVilla
Onderdeel vanEnsemble met 51
Bouwperiode1897 - 1897
Opdrachtgever
ArchitectZweesaardt, J.C.T.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De in een voor de bouwtijd nog gangbare eclectische stijl gebouwde villa verrees in 1897, naar een ontwerp van de aannemer-architect J.C.T. Zweesaardt. De villa vormt een ensemble met het vrijwel identieke buurpand Emmastraat 51. De villa maakt deel van een reeks van villa's en herenhuizen aan de Emmastraat.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen met recht gesloten gevelopeningen, plint met schijnvoegen, geprofileerde cordonlijst, hoeklisenen met spaarvelden en uitkragende, geprofileerde daklijsten.
De symmetrische voorgevel heeft een risalerende middentravee met op de begane grond een deur met smeedijzeren decoraties voor de deurlichten. Daarboven staat een balkon met gedraaide balusters op rijkelijk versierde consoles. Op het balkon komt een stel onder een pseudo-strek met sluitsteen staande openslaande deuren met bovenlicht uit. De travee├źn aan weerszijden van de ingangsrisaliet bevatten een breed venster op de begane grond en een smaller venster op de verdieping. De verdiepingsvensters staan onder geprofileerde kroonlijsten, die boven de vensters op de begane grond zijn verwijderd. In het dakschild staat boven deze travee├źn staat een klein zinken dakvenster met rond raam, zoals deze in de catalogus van de zinkfabriek F.W. Braat stonden. Boven de middenrisaliet staat in de kap een dakkapel van gepleisterd metselwerk met vleugelstukken, een rondboogvenster, een geprofileerde kroonlijst en een driehoekig fronton.
De linker zijgevel bevat zowel op de begane grond als op de verdieping een drietal vensters onder een geprofileerde kroonlijst. Vier van deze vensters zijn blind.
Tegen de rechter zijgevel staat een serre van gepleisterde baksteen met een balustrade en een plat dak, waarop openslaande deuren uitkomen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Emmastraat.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0791