Villa


LocatieNassaulaan 29
TypeVilla
Onderdeel vanNassaulaan 27-29
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectJessurun
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De van 1903 daterende villa is één van twee naast elkaar staande, tegelijkertijd gebouwde en waarschijnlijk door architect Jessurun ontworpen villa's. De gespiegeld identieke villa's zijn gebouwd in een eenvoudige, maar voor de bouwtijd karakteristieke bouwtrant. Het interieur beschikt over Jugendstil-details.

Omschrijving
De vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken villa staat met twee bouwlagen onder een met kruispannen gedekt zadeldak. De dakrand boven de voorgevel is voorzien van gesneden windveren. De gepleisterde gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen. De vensters staan onder strekken en bevatten bovenramen met een roedenverdeling. De details van schone baksteen zijn eigenlijk geschilderde bakstenen op pleister. De door een rollaag afgedekte plint en de dunne cordonlijst contrasteren met de rest van de gevels.
De op de straat gerichte gevel is een puntgevel, die rechts op de begane grond en op de verdieping is voorzien van een venster. Links op de begane grond staat een rechthoekige serre met een gemetselde onderbouw, een met bitumen schaliën gedekte kap met plat en een roedenverdeling in de bovenramen. Op het plat van de serre komt een stel openslaande deuren met bovenlicht met roedenverdeling uit. In de top van de gevel is één venster opgenomen.
De linker travee van de rechter zijgevel is in beide bouwlagen voorzien van een venster. In het midden van de gevel staat een overluifelde deur met bovenlicht met roedenverdeling en een op schoren liggend lessenaardakje. Rechts boven de entree bevindt zich een traplicht. Ook de rechter travee bevat één venster per bouwlaag.
De linker zijgevel bevat op de begane grond drie vensters en op de verdieping twee vensters en een boven het linker venster op de begane grond aangebracht, op houten schoren rustend houten balkon. Op het balkon komt een stel openslaande deuren met roedenverdeling in het bovenlicht uit.
Het Jugendstil-interieur uit zich vooral in de gestuukte en beschilderde plafonds, de beschilderde paneeldeuren en de schouw met spiegel.

Waardering
De villa met Jugendstil-interieur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, als een karakteristiek 19e-eeuws woonhuis en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de tegelijkertijd gebouwde villa en de overige, nabij staande villabebouwing aan de Nassaulaan.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1160