Villa


LocatieEmmastraat 51
TypeVilla
Onderdeel vanEnsemble met 53
Bouwperiode1897 - 1897
Opdrachtgever
ArchitectZweesaardt, J.C.T.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De in een voor de bouwtijd nog gangbare, eclectische stijl gebouwde villa verrees in 1897, naar een ontwerp van de architect J.C.T. Zweesaardt. De villa vormt een ensemble met het vrijwel identieke buurpand Emmastraat 53. De villa maakt deel van een reeks van villa's en herenhuizen aan de Emmastraat.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen met recht gesloten gevelopeningen, plint met schijnvoegen, geprofileerde cordonlijst, hoeklisenen met spaarvelden en uitkragende, geprofileerde daklijsten.
De symmetrische voorgevel heeft een risalerende middentravee met op de begane grond een deur met smeedijzeren decoraties voor de deurlichten. Daarboven staat een balkon met gedraaide balusters op rijkelijk versierde consoles. Op het balkon komt een stel onder een pseudo-strek met sluitsteen staande openslaande deuren met bovenlicht uit. De travee├źn aan weerszijden van de ingangsrisaliet bevatten een breed venster op de begane grond en een smaller venster op de verdieping. De vensters staan onder geprofileerde kroonlijsten. In het dakschild staat boven deze travee├źn staat een klein zinken dakvenster met rond raam, zoals deze in de catalogus van de zinkfabriek F.W. Braat stonden. Boven de middenrisaliet staat in de kap een dakkapel van gepleisterd metselwerk met vleugelstukken, een rondboogvenster, een geprofileerde kroonlijst en een driehoekig fronton.
De rechter zijgevel bevat op de begane grond een stel openslaande deuren en twee vensters, waarvan er een blind is. Van de drie verdiepingsvensters is de middelste ook blind. Alle gevelopeningen staan ook hier onder geprofileerde kroonlijsten.
Tegen de linker zijgevel staat een serre met afgesnoten hoeken en op het platte dakdeel een houten balkon met gedraaide balusters. De verdieping bevat twee vensters.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische samenhang met de villa op nr. 53, vanwege de stedenbouwkundige samenhang met de overige nabij staande bebouwing en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Emmastraat.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0790