Villa


LocatieNassaulaan 27
TypeVilla
Onderdeel vanNassaulaan 27-29
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectJessurun
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De van 1903 daterende villa is één van twee naast elkaar staande, tegelijkertijd gebouwde en waarschijnlijk door architect Jessurun ontworpen villa´s. De gespiegeld identieke villa's zijn gebouwd in een eenvoudige, maar voor de bouwtijd karakteristieke bouwtrant.

Omschrijving
De vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken villa staat met twee bouwlagen onder een met kruispannen gedekt zadeldak. De gepleisterde gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen. De vensters staan onder strekken van schone baksteen en bevatten bovenramen met een roedenverdeling. Ook de door een rollaag afgedekte plint en de dunne cordonlijst zijn van met de rest van de gevels contrasterende schone baksteen.
De op de straat gerichte gevel is een puntgevel, die links op de begane grond en op de verdieping is voorzien van een venster. Rechts op de begane grond staat een rechthoekige serre met een gemetselde onderbouw, een zinken roevendak met plat en een roedenverdeling in de bovenramen. Op het plat van de serre komt een stel openslaande deuren met bovenlicht met roedenverdeling uit. In de top van de gevel is één venster opgenomen.
De rechter travee van de linker zijgevel is in beide bouwlagen voorzien van een venster. In het midden van de gevel staat een overluifelde deur met bovenlicht met roedenverdeling en een op schoren liggend lessenaardakje. Links boven de entree bevindt zich een traplicht. Ook de linker travee bevat één venster per bouwlaag.
De rechter zijgevel bevat op de begane grond drie vensters en op de verdieping twee vensters en een boven het rechter venster op de begane grond aangebracht, op houten schoren rustend houten balkon. Op het balkon komt een stel openslaande deuren met roedenverdeling in het bovenlicht uit.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, als een karakteristiek 19e-eeuws woonhuis en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de tegelijkertijd gebouwde villa en de overige, nabij staande villabebouwing aan de Nassaulaan.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1155