Villa Dubbel


LocatieJulianalaan 1a en 3
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1915
Opdrachtgever
ArchitectSlot, J.H.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De dubbele villa is gebouwd in 1913, naar een ontwerp van een uit Schagen afkomstige architect, waarvan de naam op de bouwtekening niet leesbaar is. De in opdracht van M.W. van Assendelft gestichte dubbele villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl.

Omschrijving
De dubbele villa staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, geknikt en uitkragend, met pannen gedekt, uitkragend schilddak met zeeg. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een met een rollaag afgedekt trasraam. De gevels bevatten voornamelijk recht gesloten, onder strek en rollaag staande gevelopeningen, waarvan de bovenramen van deuren en ramen zijn voorzien van een roedenverdeling. ingevuld met glas-in-lood.
De symmetrische voorgevel is in de smalle, hoger opgaande ingangstraveeën voorzien van een originele paneeldeur met een fijne roedenverdeling in de smalle zijlichten en van bovenlichten met glas-in-lood en afgeronde bovenhoeken. De deuren met glas-in-lood bovenlichten staan onder strekken en glazen luifels, die rusten op gebogen ijzeren schoren (korbelen). De vensters boven de entrees hebben een roedenverdeling in de bovenramen en staan onder een strek met sluitsteen. De onder een dwarskapje met wolfsend staande zolderverdieping bevat een kleiner venster, waarvan het rechter ook nog is voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling in het bovenraam. Deze geveltoppen zijn voorzien van een uitgemetselde klimmende keperboog. De ingangstraveeën staan onder een ten opzichte van de hoofdkap min of meer zelfstandig schilddakje. De brede middenpartij is op de begane grond voorzien van een dubbele erker met schuine zijden. De vensters in de erkers zijn voorzien van hardstenen onderdorpels en met glas-in-lood ingevulde, onder rollagen staande bovenlichten met afgeronde bovenhoeken. Boven een houten lijst en rondom het platte erkerdak staan houten balustrades. De beide balkons worden van elkaar gescheiden door een met de gevel van de verdieping verbonden schuin scheimuurtje met ezelsrug. Deze is als een liseen doorgetrokken over de erker en het bovenste deel van de verdieping. De verdieping is boven de erkers voorzien van twee ondiepe loggia's met rondboogopeningen en openslaande deuren. De deuren en de bovenlichten van de rechter woning zijn hier nog voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling. In het dakschild hierboven staan twee dakkapellen met een roedenverdeling.
De beide zijgevel zijn voorzien van een deur en enkele op verschillende hoogte in de gevel geplaatste kleine vensters. Tegen de achtergevel staan lage uitbouwtjes.

Waardering
De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De dubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De dubbele villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De dubbele villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande villabebouwing.
De dubbele villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1265