Villa


LocatieNassaulaan 25
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1894 - 1894
Opdrachtgever
ArchitectGraaf, C. de
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa 'Lijsterhove' is gebouwd in 1894 naar een 'ontwerp voor een woonhuis in het Krakelen'. De villa is waarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de architect J. van Groenendael, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl met invloeden van de Chaletstijl en de Neo-Hollandse Renaissance in de detaillering van de gevels.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een uit een zadeldak en een afgeknot schilddak samengestelde, met bitumen schaliën gedekte kap. De gevels zijn opgetrokken in schone, grauwe baksteen verlevendigd met gekleurde verblendsteen in de vorm van speklagen, banden met keperbogen , geprofileerde neggen, bogen en boogtrommels. De gevels zijn voorzien van muurankers en bevatten recht gesloten gevelopeningen onder ontlastingsbogen met profielranden en boogtrommels met decoratieve baksteenmozaïeken.
De op de straat en het westen gerichte voorgevel bestaat uit een risalerende puntgevel (links) en een brede gevelpartij met een horizontale beëindiging. Het linker deel van het pand staat onder een zadeldak. Het is op de begane grond voorzien van twee vensters onder rondbogen, op de verdieping van twee vensters onder segmentbogen en in de geveltop van een smal, eveneens onder segmentboog staand venster. De punt van de gevel is voorzien van een gesloten voorschot met makelaar. De rechter gevelpartij bevat links op de begane grond een deur onder een gedeeld bovenlicht en een rondboog. Het venster op d verdieping staat onder een segmentboog. Rechts van de voordeur zijn twee stel openslaande tuindeuren met bovenlicht in de gevel opgenomen. Ze staan onder een breed, op houten schoren rustend houten balkon, waarop twee stel openslaande deuren onder bovenlicht en segmentboog uitkomen.
De rechter zijgevel is in beide bouwlagen van de linker gevelpartij voorzien van twee vensters. De puntgevelvormige risaliet hier rechts van is vergelijkbaar met die aan de voorzijde. De risaliet bevat op de begane grond twee stel openslaande deuren onder rondboog, op de verdieping twee vensters onder segmentboog en op de zolderverdieping een eveneens onder segmentboog staand venster. De punt van de gevel is ook hier voorzien van een voorschot. De linker zijgevel is niet zichtbaar vanaf de straat.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande villabebouwing aan de Nassaulaan.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0978