Villa


LocatieOude Amersfoortseweg 75
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1890 - 1900
Opdrachtgever
ArchitectTeunissen G.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa is gebouwd in 1899, tegelijkertijd met de ernaast staande villa met het huisnummer 73. De villa is ontworpen door architect G. Teunisse uit Bussum. De villa was bestemd voor de in Amsterdam woonachtige W. de Haas en is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische Overgangsstijl, die in het Noordwestelijke villagebied ook veel is toegepast. Rond 2005 is deze villa grondig gerenoveerd. Hierbij zijn meerdere details verangen.

Omschrijving
De uit twee volumes samengestelde villa staat met één en twee bouwlagen onder een zadeldak en een afgeknot schilddak, die zijn gedekt met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in wit geschilderde gepleisterde baksteen boven een grijze plint. Van origine was dit schoon metselwerk. De gevels worden verlevendigd met en geleed door uitgemetselde speklagen. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen onder segmentboogvormige ontlastingsbogen.
De villa heeft een asymmetrische, uit twee delen samengestelde voorgevel. De linker gevelpartij maakt deel van het lagere linker volume en bevat een stel met persiennes behangen openslaande deuren onder een bovenlicht met glas-in-loodraam. De deur hier rechts van staat onder een keperboog. en is voorzien van een spitsboogvormig deurlicht met roedenverdeling en een bovenlicht met glas-in-lood. De gevelbeëindiging was oorspronkelijk van schone baksteen. De houten dakkapel in het dakschild hierboven bevat een venster tussen gecanneleerde penanten en heeft een platte afdekking met profiellijst.
De risalerende rechter gevelpartij maak deel uit van het hoger opgaande volume. Tegen de symmetrisch ingedeelde puntgevel staat een houten serre met een aaneengesloten reeks, om de hoek gaande ramen, openslaande deuren en bovenlichten met glas-in-lood. Het platte dak heeft een profiellijst en draagt een balustrade met hekken van decoratief vormgegeven smeedijzer. Op het platte dak komen openslaande deuren met boven- en zijlichten uit. Het bovenlicht staat binnen een rondboogvormig veld met kleine ruitvormige tegeltableautjes in de boogtrommel. De uitkragende dakrand hierboven is aan de punt voorzien van een voorschot met bloemdecoraties en een makelaar.
De rechter zijgevel bevat op de begane grond twee vensters met glas-in-lood bovenramen en is blind op de verdieping. De twee vensters in de lage linker zijgevel zijn met persiennes behangen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de oudere bebouwing aan de Oude Amersfoortseweg, waarvan het een representatief onderdeel is.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1287