Villa Dubbel


LocatieEmmastraat 35-37
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectCarnas, J.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het dubbele herenhuis is in 1905 gebouwd voor de bouwkundige J. Carnas, die mogelijk ook de ontwerper was. Het dubbele herenhuis verrees bij de splitsing van de Emmastraat met de Oude Amersfoortseweg, op de plaats waar in 1903 een bestaande villa is gesloopt. In 1907 is nr. 35 uitgebreid met onder meer een serre en een terras. In 1911 vond opnieuw een verbouwing plaats, waarbij het dubbele woonhuis werd verbouwd tot een enkele door de Amsterdamse architect J.H. van Strraaten. De herenhuizen zijn gebouwd in de destijds in zwang zijnde trant van de Art Nouveau en hebben tegenwoordig een horecabestemming.
De herenhuizen maken deel uit van een reeks van villa's en herenhuizen aan de Emmastraat.

Omschrijving
De herenhuizen staan met twee bouwlagen onder een samengesteld, afgeknot en uitkragend schilddak, gedekt met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en zijn voorzien van een groot aantal gevelopeningen van uiteenlopende vorm en formaat met een roedenverdeling en getint glas in de bovenramen.
De op de Emmastraat gerichte voorgevel bestaat uit twee risalieten onder dwarskap en twee terugstaande gevelpartijen met een horizontale beƫindiging. De linker risaliet heeft op de begane grond een samengeteld venster en op de verdieping een rechthoekige, op schoren staande erker met een iets hoger opgaande middenpartij. Boven de erker doorbreekt een Vlaams geveltje met beschoten geveltop en zadeldak de uitkragende dakrand. Tegen de puntgevelvormige rechter risaliet staat een serre. Op de verdieping is de risaliet voorzien van een hoefijzerboogvenster met samengesteld raam. De deuren en vensters in de twee terug staande geveldelen staan onder houten lateien met een eenvoudige geometrische decoratie.
Tegen de noordelijke kopse zijde van het pand staat een grote serre. De gevel bevat verder onder meer een hoefijzerboogvenster en een deels afgesnoten linker hoek onder een tromp. De op de Oude Amersfoortseweg georiƫnteerde gevel heeft kenmerken die zijn te vergelijken met die van de gevel aan de Emmastraat. De gevel bevat naast de onder houten lateien staande gevelopeningen onder meer een groot, halfrond venster.

Waardering
De voormalige herenhuizen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De herenhuizen hebben cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De herenhuizen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De herenhuizen hebben ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing, waarmee ze een vrijwel aaneengesloten geheel vormen en vanwege de bijzondere situering aan een kruispunt en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Emmastraat.
De herenhuizen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0787