Villa


LocatieKoningsstraat 15
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1905
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa is gebouwd omstreeks 1900, maar van de stichting van het pand zijn geen gegevens bewaard in het streekarchief. De in 1908 met een keuken, een bijkeuken en een slaapkamer uitgebreide villa is gebouwd in een voor de bouwtijd gangbare, eclectische stijl met invloeden van de Chaletstijl. De villa staat schuin gericht op de hoek van de Koningsstraat en de Nassaulaan.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde kruispannen gedekte, samengestelde kap, waarop slanken scoorstenen staan. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen. Ze zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen en worden verlevendigd met banden en bogen van gekleurde verblendsteen en met decoratief vormgegeven smeedijzeren muurankers. De meeste bovenramen zijn ingevuld met glas-in-lood en de boogtrommels zijn voorzien van een decoratieve invulling van bak- en verblendsteen. De dakranden liggen op gesneden klossen.
De op het kruispunt gerichte, asymmetrische voorgevel is samengesteld uit een onder zadeldak staand linker deel en een onder een plat dak staand rechter deel. Tegen de linker gevelpartij staat een grote, rechthoekige serre met zinken roevendak, roedenverdeling en gesneden klampen. De gevel is op de verdieping voorzien van twee, onder segmentboogvormige ontlastingsbogen staande vensters. De top van de gevel (zolderverdieping) bevat twee kleinere vensters onder rondbogen, Het sierspant heeft een uit latwerk opgebouwde voorsprong, dat rust op dubbele hammerbeams met korbelen en wordt bekroond door een piron. Rechts van de serre bevindt zich een onder een bovenlicht staande paneeldeur met smeedijzeren decoraties voor de deurlichten. In het terugstaande gevelveld daarboven staat een onder en segmentboog geplaatst venster, dat waarschijnlijk een functie heeft als traplicht. De risalerende, onder een plat dak staande gevelpartij bevat in beide bouwlagen een groot, onder een segmentboog staand venster met samengesteld raam met glas-in-lood in de bovenramen.
De beperkt zichtbare rechter zijgevel is opde verdieping voorzien van een venster met glas-in-lood in de bovenramen en een samengesteld, met glas-in-lood ingevuld traplicht onder een zandstenen? latei. In het dakschild hierboven staat een gemetselde dakkapel met uitkragend zadeldak met trekbalk en makelaar met pironbekroning.
De eveneens beperkt zichtbare linker zijgevel is onder meer voorzien van een serre met schuine zijden. Op het platte, van een balustrade voorziene dak komt een onder een bovenlicht staande deur uit. De balustrade is samengesteld uit ijzeren spijlen en een geprofileerde, houten handlijst. De gevel wordt beƫindigd door een lijst met gekleurde verblendsteen. Uit het dakschild hierboven steekt een van de schoorstenen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering aan het kruispunt en vanwege de sterke architectonische samenhang met de nabij staande bebouwing.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0907