Doodgraverswoning


LocatieNieuw Israëlitische begraafplaats, Vreelandseweg 1-3
TypeDoodgraverswoning
Onderdeel vanNieuw Israëlitische begraafplaats
Bouwperiode1866 - 1921
Opdrachtgever
Architectn.v.t.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De Nieuwe Israëlitische begraafplaats is aangelegd in 1869. De beheerders-/doodgraverswoning met aangebouwd gebeden-/washuis is gebouwd in 1921. In hetzelfde jaar is de begraafplaats uitgebreid rondom de bestaande perken. De beheerderswoning met gebedenhuis is gebouwd in een sobere, functionele bouwtrant zonder specifieke stijlkenmerken.

Omschrijving
Het pand bestaat uit een beheerderswoning en een ermee verbonden gebedenhuis.
Het woninggedeelte staat met één bouwlaag onder een met pannen gedekt mansardedak. Het gebedenhuis staat met eveneens één bouwlaag onder een gebroken zadeldak. De gevelopeningen in beide volumes zijn rechtgesloten en staat in gevels van schone baksteen.
De op de Vreelandseweg gerichte voorgevel van het woongedeelte (links) bevat een groot venster en een deur, die beide onder strek staan. In het dakschild hierboven staan twee dakkapellen.Het bij het gebedenhuis horende rechter deel van de gevel bevat een stel openslaande paneeldeuren onder strek. Boven de deuren bevindt zich een gepleisterd veld met een tekst in Hebreeuwse. Het venster in de geveltop is voorzien van een raam met een regelverdeling.
Tegen de rechter zijgevel staat een rechthoekige uitbouw met een deur met roedenverdeling in het deurlicht. Deze westgevel is tevens voorzien van een venster.
De achterzijde van het gebouw bevat in het linker deel (gebedenhuis) een stel openslaande deuren en een zoldervenster daarboven. In de gevelpartij van de woning staan een groot venster en een deur met zijlicht.
In de bij de woning behorende oostgevel zijn twee vensters opgenomen.

Waardering
De beheerderswoning met gebedenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De beheerderswoning met gebedenhuis heeft cultuurhistorische waarde als een zeer karakteristiek onderdeel van de Israëlitische begraafplaats.
De beheerderswoning met gebedenhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke dubbele functie als woonhuis met een ruimte voor gebed (en rituele wassing van de overledene). Het pand is tevens van belang vanwege de voor de bouwtijd en de functies kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De beheerderswoning met gebedenhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke visuele, functionele en cultuurhistorische samenhang met de begraafplaats, waarmee het pand onlosmakelijk is verbonden.
De beheerderswoning met gebedenhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur van de woning.
De beheerderswoning met gebedenhuis heeft ook zeldzaamheidswaarde omdat het een in typologisch opzicht weinig voorkomende combinatie betreft.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH1205