Woonhuis Garage


LocatieNassaulaan 8b-10
TypeWoonhuis Garage
Onderdeel van
Bouwperiode1932 - 1932
Opdrachtgever
ArchitectBakker, B.H., Bakker, C.M.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het op een hoek van de Nassaulaan met de Koningsstraat staande pand is samengesteld uit een woonhuis, twee garages en een kantoortje. Het gebouw verrees in 1932, naar een ontwerp van de architecten B.H. en C.M Bakker, in een voor de bouwtijd karakteristieke, Expressionistische Interbellumstijl, die enige verwantschap heeft met de architectuur van de verstrakte, late fase van de Amsterdamse School en van de Haagse School.

Omschrijving
Het gebouw heeft een bijzondere vormgeving met sterk in hoogte verschillende, verspringende gevel- en dakpartijen. Het hoofdvolume staat onder een opvallend hoog schilddak met steile dakschilden. Deze zijn evenals de overige dakdelen gedekt met gesmoorde, opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen, waarvan de vensters zijn voorzien van stalen ramen en gemetselde onderdorpels.
De lange op de straat gerichte gevel is in het hoofdvolume op de begane grond voorzien van een reeks vensters met stalen ramen en op de in overstand en onder een overstek staande verdieping van een reeks van zes vensters met vergelijkbare ramen. De rechter zijde van dit volume bestaat uit een hoog opgaande smalle gevel die blind is en aan de hoeken wordt geaccentueerd door lisenen. Onder een ver uitkragend, rechthoekig overstek is dit bouwdeel versmald en voorzien van een glas-in-loodraam, waarin het woord ┬┤GARAGE┬┤ is opgenomen. Het lage rechter deel van de gevel maakt deel van een uitbouw. Het hoger opgaande linker deel van deze gevel steekt boven de dakrand van het rechter deel van de uitbouw uit. Deze is in het linker deel van de geknikte kopse noordoostzijde voorzien van een deur met roedenverdeling in het deurlicht.
De vanaf de straat slecht zichtbare zuidelijke kopgevel heeft een rechter deel dat is voorzien van hoeklisenen. Deze gevelpartij is blind op de begane grond en heeft een venster in de geveltop. In het linker deel van de gevel is een deur opgenomen.

Waardering
Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van panden met een gecombineerde bedrijfs- en woonbestemming.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van voor de gemeente vooraanstaande architecten.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0972