Herenhuis


LocatieKoningsstraat 72
TypeHerenhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1885 - 1895
Opdrachtgever
ArchitectLoghem, J.B. van
Datum aanwijzing

Inleiding
Het laat 19e-eeuwse herenhuis is gebouwd in een voor de villabouw in die periode enigszins afwijkende, eclectische stijl. In het streekarchief zijn van het pand geen stichtingsgegevens gevonden.

Omschrijving
Het huis is voornamelijk opgetrokken in gepleisterde baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond. Het staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekt zadeldak. De hoeken van de gevels worden geaccentueerd door lisenen, die op de begane grond het voorkomen hebben van gestapelde blokken en op de verdieping zijn voorzien van spaarvelden (spiegels).
De voorgevel is een door middel van schijnvoegen verlevendigde puntgevel die wordt bekroond door een kleine tuit en wordt geleed door een geprofileerde cordonlijst. De gevel bevat op de begane grond een drietal getoogde vensters met T-raam en een excentrisch geplaatste deur met bovenlicht. De bogen boven de gevelopeningen zijn voorzien van een sluitsteen. De verdieping bevat vier, eveneens getoogde vensters onder een hanekam. De top van de gevel is voorzien van een rond oeil de boeuf met een gietijzeren roosraam
De linker zijgevel heft rechts op de begane grond een onder een lessenaardak staande serre met roedenverdeling in de ramen. Links in de gevel staat een groot getoogd venster. Links en rechts op de verdieping zijn eveneens getoogde, blinde vensters met een decoratieve invulling in de gevel aangebracht.
De door een cordonlijst gelede rechter zijgevel is opgetrokken in schone baksteen met op de begane grond twee getoogde vensters. Ook de twee blinde vensters, alsmede een smal vensters op de verdieping zijn getoogd.

Waardering
Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het herenhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het herenhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd bijzondere hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het herenhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing.
Het herenhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0913