Woonhuis Dubbel


LocatieKapelstraat 46 en 48
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1912 - 1912
Opdrachtgever
ArchitectDillewijn, J. van
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het dubbele woonhuis is gebouwd in 1912, naar een ontwerp van de Hilversumse architect J. van Dillewijn. Het huis is gebouwd in een aan het Rationalisme verwante Overgangsstijl.

Omschrijving
Het pand staat met twee bouwlagen onder een schilddak met op uitkragende, op gesneden klampen liggende gootlijsten. De gevels zijn boven een trasraam met rollaag opgetrokken in schone baksteen en worden geleed door speklagen en accenten van wit geschilderde, gepleisterde baksteen, dat contrasteert met de rest van de gevels en deze verlevendigt. De gevels bevatten recht gesloten, onder geprofileerde lateien staande gevelopeningen met hardstenen lekdorpels, alsmede roedenverdeling en getint glas in de bovenramen. Een aantal gevelopeningen staat tevens onder een segmentboogvormige ontlastingsboog.
De asymmetrische voorgevel heeft een linker travee met een in een portiek staande originele deur. Het portiek staat onder een tweedelig bovenlicht met glas-in-loodramen. De hoger opgaande travee hier rechts van is een topgevel met dwarskap en een venster per bouwlaag. De top van de gevel heeft uitkragende aanzetstukken bij de dakvoeten, smalle schouders, een kleine tuit met het jaartal 1908 en een geprofileerde deklijst. Het is merkwaardig dat een uit 1912 daterend huis het jaartal 1908 draagt. Het licht risalerende rechter deel van de gevel is voorzien van een erker met schuine zijden, een lijst op gesneden klampen en op het platte dak een houten balkonbalustrade. Op het erkerdak komen openslaande deuren uit.
De rechter zijgevel is voorzien van een deur met roedenverdeling in het bovenlicht. De linker zijgevel is blind.

Waardering
Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het dubbele woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van middenstandswoningen
Het dubbele woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende detaillering en materiaalgebruik.
Het dubbele woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing.
Het dubbele woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0871