Winkelwoonhuis


LocatieEmmastraat 30-34 en Nassaulaan 1 - 5
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel vanensemble met Emma-apotheek
Bouwperiode1927 - 1927
Opdrachtgever
ArchitectBakker, Bunders
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De op de Emmastraat gerichte winkelwoningen en de erachter opgetrokken woningen aan de Nassaulaan zijn gebouwd in 1927, naar een ontwerp van het Architectenbureau Bakker en Bunders. Het hoekvolume met winkel is gebouwd in een aan het Functionalisme verwante, zakelijke bouwstijl en vormt een ensemble met het op de andere hoek van de straat staande, in 1921 gebouwde Emma-apotheek.

Omschrijving
Het uit kubische onderdelen samengestelde volume met de winkels staat met drie bouwlagen onder platte daken en met hoger opgaande hoekaccenten. De woningen aan de Nassaulaan staan met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak. De gevels van het complexje zijn opgetrokken in schone baksteen. Ze bevatten recht gesloten gevelopeningen, die voor een belangrijk deel zijn voorzien van bovenramen met glas-in-lood en worden beëindigd door grèsranden.
De verspringende gevelpartijen aan de voorzijde zijn voorzien van grote, om de hoek gaande vensters.
De rechter zijgevel is op de eerste verdieping verlevendigd met decoratieve metselverbanden. De hoek wordt op de begane grond geaccentueerd door hoekstenen van rode zandsteen met OLGA KOK 1927 en ARS FONS VITAE. Het lagere, wit geschilderde linker volume heeft onder meer op de begane grond een erker en vensters met glas-in-lood in de bovenramen.

Waardering
Het complexje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het complexje heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkelwoningen en woningen voor de middenstand.
Het complexje is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het complexje heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische samenhang met het pand op de andere hoek Emmastraat/Nassaulaan, vanwege de stedenbouwkundige samenhang met de overige nabij staande bebouwing en als karakteristiek onderdeel van de villabebouwing aan de Emmastraat.
Het complexje is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0785