Woonhuis


LocatieKerklaan 11
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectNieuwenhuijsen, J. en H.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Omstreeks 1895 gebouwde arbeiderswoning, waarvan geen stichtingsgegevens in het streekarchief voorhanden zijn. De woning is waarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de aannemers en timmerlieden de gebroeders J. en H. Nieuwenhuijsen, die ook de vergelijkbare panden Kerklaan 9, 12-14 en 16 hadden ontworpen en gebouwd. De woning is gebouwd in een trant, die karakteristiek is voor de laat 19e-eeuwse arbeiderswoningen en kan worden omschreven als aannemersarchitectuur.

Omschrijving
Het pand is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en staat evenwijdig aan de straat. Het pand staan met één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn boven een gepleisterde plint opgetrokken in schone baksteen en bevatten recht gesloten, onder strekken staande gevelopeningen.
De beide kopgevels zijn puntgevels met een uitkragende, op klossen liggende dakranden met keperlijsten en een makelaar. De linker kopgevel is voorzien van een zoldervenster. De rechter kopgevel is blind.
De symmetrische voorgevel is een lijstgevel en bevat in het midden een deur onder een bovenlicht en een strek met wit geschilderde, gepleisterde sluit- en aanzetstenen. Aan weerszijden van de deur is een met luiken behangen vensters met schuifraam in de gevel opgenomen. De bovenramen zijn voorzien van glas-in-lood. De strekken boven de vensters worden eveneens geaccentueerd door gepleisterde en wit geschilderde sluit- en aanzetstenen. Boven de strekken ligt een dunne, over de gehele gevelbreedte doorgetrokken, uitgemetselde rand. De gevel wordt beëindigd door een gootlijst in de vorm van een kroonlijst, die aan de uiteinden wordt ondersteund door een kleine houten console. De erfscheiding vóór het pand wordt aangegeven door de oorspronkelijke, laat 19e-eeuwse ijzeren hekken.

Waardering
De arbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
- Het woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van arbeiderswoningen.
- Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd en het woningtype kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het woonhuis heeft ensemblewaarde als een onderdeel van een ensemble van vier enkele en dubbele arbeiderswoningen en vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige omringende bebouwing.
Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1343