Winkelwoonhuis


LocatieHavenstraat 81-85
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1929 - 1929
Opdrachtgever
ArchitectReeders, W.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het blok van drie woon-/winkelhuizen is gebouwd in 1929, naar een ontwerp van de architect W. Reeders. Het pand is gebouwd in een vrij sobere, maar voor de bouwtijd karakteristieke Interbellumstijl en maakt deel uit van een vrijwel gesloten gevelwand aan de Havenstraat, op de hoek met de Havendwarsstraat.

Omschrijving
De winkelhuizen staan met twee woonlagen onder een met geglazuurde, opnieuw verbeterde pannen gedekt zadeldak met vier schoorstenen op de nok. De gevels zijn opgetrokken in schone gele bak- en verblendsteen met decoratieve accenten van donkere baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen.
De symmetrische, op de Havenstraat gerichte voorgevel bevat op de begane grond een drietal, onder doorgetrokken platte luifels staande winkelpuien, die door uitgemetselde, gebogen penanten van elkaar worden gescheiden. Boven de luifels liggen drie brede bovenlicht onder een doorgetrokken rollaag. De bovenlichten zijn voorzien van de oorspronkelijke glas-in-loodramen. De entrees van de winkels staan in portieken, die zijn voorzien van uit gebogen moza├»eksteentjes samengestelde vloertjes met een decoratief patroon. De middelste winkel heeft een portiek met winkeldeur met een deurlicht met glas-in-lood tussen schuine portiekwanden. De buitenste winkels hebben een excentrisch geplaatste entree. De linker winkel is nog voorzien van het oorspronkelijke, gebogen hoekraam. Op de verdieping staan drie ondiepe erkers met schuine zijden en een basis van gr├Ęstegels. Ze staan onder een doorgetrokken uitkragende daklijst. De gevel is bij de hoeken hoger opgetrokken. Ze geven aan het horizontale karakter van de gevel een verticaal accent. In het voorste dakschild staat een brede dakkapel met ramen met roedenverdeling en een uitkragend plat dak.
De linker zijgevel is onder meer op de eerste verdieping voorzien van een naar een brandtrap voerende deur met rechts ervan een onder een uitkragende kroonlijst staand venster met roedenverdeling.
De rechter zijgevel bevat links op de begane grond een etalagevenster en rechts een venster met samengesteld raam. De twee verdiepingsvensters zijn voorzien van een roedenverdeling en staan onder een uitkragende kroonlijst.

Waardering
De winkelwoningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De winkelwoningen hebben cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkelpanden.
De winkelwoningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De winkelwoningen hebben ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als onderdeel van een vrijwel gesloten straatwand.
De winkelwoningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0830