Villa Drie Onder Een Kap


LocatieNeuweg 18-20/Prinsenstraat 2
TypeVilla Drie Onder Een Kap
Onderdeel van
Bouwperiode1891 - 1891
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de, Heemskerk, W.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De driedubbele villa is gebouwd in 1891, naar een ontwerp van de Hilversumse architecten De Groot en Heemskerk. Het op een hoek van de Neuweg met de Prinsenstraat gesitueerde pand is in 1909 aan de voorzijde uitgebreid met een serre en heeft de kenmerken van een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische bouwstijl.

Omschrijving
Het pand staat met anderhalve bouwlaag onder een samengestelde, met gesmoorde Hollandse pannen gedekte kap met op gesneden consoles rustende, uitkragende dakranden met geprofileerde boeiboorden en windveren. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde baksteen en bevatten gevelopeningen onder lateien, strekken en segmentboogvormige ontlastingsbogen van pleisterwerk met sluit- en aanzetstenen. De gevels worden geleed door geprofileerde cordonlijsten en op de hoeken geaccentueerd door pseudo-blokken.
De voorgevel was oorspronkelijk symmetrisch van opzet met een licht risalerende middentravee onder zadeldakvormige dwarskap als centraal gegeven. Deze symmetrie is verstoord met de toevoeging van de serre en een detonerende aanbouw tegen het midden van de gevel, die de vorm van een puntgevel heeft. Boven de aanbouw is de gevel voorzien van twee vensters. In de deels beschoten geveltop staat een zoldervenster. De top is voorzien van een gesneden spant met trekbalk, schaarstijlen en makelaar. De brede travee links van de aanbouw bevat op de begane grond een stel openslaande deuren met bovenlicht. De plint aan weerszijden van de deur is voorzien van schijnvoegen en wordt afgedekt door een geprofileerde cordonlijst, die een voortzetting is van de onderdorpel en over de andere gevels is doorgetrokken. Onder de dakrand zijn twee kleine vensters in de gevel opgenomen. Tegen de rechter travee staat de houten serre uit 1909. De serre heeft hoekpilasters met kapiteeltjes en bloemdecoraties in reliëf. De in de op de straat gerichte wand opgenomen deur staat onder bovenlichten met een stijlverdeling en getint glas, en een kort, met tuiles du nord gedekt dakschild. Boven de serre zijn eveneens twee kleine vensters in de gevel opgenomen. De rechter zijde van de serre is voorzien van een schoor, die een lantaarn draagt. De gevel is links op de begane grond voorzien van een venster en rechts ervan van een ingangsportaal met een geprofileerde horizontale beëindiging. De oorspronkelijke, op de straat gerichte deur is voorzien van decoratief ijzerwerk voor het deurraam. De verdieping is voorzien van drie, op regelmatige afstand van elkaar geplaatste vensters.
De linker, op de Prinsenstraat georiënteerde gevel heeft een rechter gevelpartij met een venster met T-raam en een deur met bovenlicht. De risalerende linker gevelpartij bevat op de begane grond een venster. In deze hoger opgaande, voor een zadeldak staande gevelpartij is op de verdieping eveneens een venster opgenomen. De beschoten punt van de gevel staat achter een spant met trekbalken en makelaar.

Waardering
De driedubbele villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De driedubbele villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De driedubbele villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De driedubbele villa heeft situationele waarde als een van de zeldzame restanten van de oorspronkelijke bebouwing aan dit deel van de Neuweg.
De driedubbele villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0986