Arbeiderswoning


LocatieRuitersweg 83 en 85
TypeArbeiderswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1875 - 1885
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De dubbele arbeiderswoning is waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1875. Het pand is gebouwd in een sobere bouwtrant zonder specifieke stijlkenmerken.

Omschrijving
De dubbele woning staat met één bouwlaag onder een met pannen gedekt gebroken zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in met schijnvoegen verlevendigde gepleisterde baksteen en bevatten onder pseudo-strekken staande, recht gesloten gevelopeningen.
Het pand bestaat uit twee, dwars ten opzichte van elkaar staande volumes. Het iets hoger opgaande rechter deel van de asymmetrische voorgevel is een topgevel met op de begane grond twee venster en een deur met bovenlicht. De kleinere verdiepingsvensters bevatten T-ramen en in de punt van de gevel staat een kleine ronde gevelopening. De uitkragende gevelrand is verlevendigd met gesneden windveren en een kleine makelaar. De linker gevelpartij is een lijstgevel met drie, oorspronkelijk met luiken of persiennes behangen vensters en een onder een bovenlicht staande deur. In het dakschild hierboven staat een houten dakkapel met vleugelstukken en een kroonlijst met een klein rondboogfronton.
De linker kopgevel heeft een uitkragende dakrand met windveren. De gevel is op de begane grond voorzien van een groot venster en op de zolderverdieping van een venster met Frans balkon. De rechter zijgevel is blind.

Waardering
De arbeiderswoningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De arbeiderswoningen zijn van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woningen voor de arbeidersklasse.
De arbeiderswoningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De arbeiderswoningen hebben ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande arbeiderswoningen.
De arbeiderswoningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1020