Middenstandswoning


LocatieRuitersweg 93, 95 en 97
TypeMiddenstandswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1906 - 1906
Opdrachtgever
ArchitectKuiper, A.D.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
De driedubbele woning is gebouwd in 1906 en maakt deel uit van een ensemble van vier blokken met elk drie woningen, met de huisnummers 93-115. De woningen zijn gebouwd naar ontwerp van de aannemer-timmerman-architect A.D. Kuiper, in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Alle vier rijtjes woningen zijn gebouwd in opdracht van de architect en waren bestemd voor zijn vier kinderen.

Omschrijving
Het rijtje woningen staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekt zadeldak met een steil en een tamelijk vlak dakschild voor het hoofdvolume. De dwarskappen zijn gedekt met tuiles du nord. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde en schone baksteen, verlevendigd met gekleurde baksteen voor de rollagen den ontlastingsbogen boven de gevelopeningen en voor de bovenste gevelrand. De gevelopeningen zijn recht gesloten en staan onder rollagen en diverse segmentbogen met mozaïeken van bak- en verblendsteen in de boogtrommels. De gevels zijn verder voorzien van smeedijzeren muurankers en hardstenen lekdorpels.
De vensters in de asymmetrisch ingedeelde voorgevel zijn op de begane grond voorzien van luiken. De rechter ingangspartij is een onder een dwarskap staande topgevel en bevat twee, onder bovenlicht staande deuren. De geveltop heeft aan weerszijden een uitgemetselde pilaster met een hardstenen kop. De dakrand is voorzien van windveren en een brede makelaar. Een eveneens onder dwarskap staande travee rechts van de linker entree heeft een geveltop met een vergelijkbare detaillering als de andere. Alle gevelopeningen op de begane grond staan onder een identieke segmentboogvormige ontlastingsboog. De horizontale bovenranden van de gevel worden geaccentueerd door gele verblendsteen.
Zowel de linker als rechter zijgevel is gepleisterd en blind.

Waardering
De woningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De woningen zijn van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woningen voor de middenstand en de arbeidersklasse.
De woningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De woningen hebben ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige woningen in het ensemble.
De woningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1022