Woonhuis Dubbel


LocatieVaartweg 65-71
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1904 - 1904
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1904 gebouwd blok van vier herenhuizen. De namen van de opdrachtgever en de architect zijn niet bekend. Het blok is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl met diverse stijlkenmerken. Het blok staat in het villapark Susannapark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het blok herenhuizen is opgetrokken in schone en gepleisterde baksteen en staat met twee en drie bouwlagen onder een samengestelde, met geglazuurde kruispannen gedekte kap met diverse dakvormen. De gevelopeningen in de gepleisterde geveldelen staan onder segmentboogvormige ontlastingsbogen, strekken en rollagen van schone baksteen, die contrasteren met het witte pleisterwerk. De geveldelen variëren sterk qua indeling, opbouw, hoogte, venstervorm en materiaaltoepassing, waardoor de voorgevel vooral een samensmelting lijkt van vier zeer verschillende panden.
Het linker deel van de op de weg gerichte voorgevel (noord]zijde) staat met drie bouwlagen onder een tentdak met steekkapjes en is onder meer voorzien van een erker/serre met schuine zijden openslaande deuren op de verdieping en een halfrond venster in de kleine geveltop. In de smalle ingangstravee hier rechts van staat een Art Nouveau tegeltableau met de naam 'CALABAR'. Vervolgens een terugstaand gedeelte met links een gemetselde veranda en op de verdieping een op een houten kolom rustend overstek. De twee gekoppelde puntgevels zijn gepleisterd boven de begane grond en staan onder zadeldakvormige dwarskapjes met sierspant. De gevelpartij daar rechts van wordt gedomineerd door een grote, op schoren rustende erker met vakwerk, houten latei en met roedenverdeling in de bovenramen. Het rechter deel van de gevel bevat een groot, getoogd verdiepingsvenster met gemetselde penanten en heeft een hoog opgaande hoekpartij met drie bouwlagen onder een tentdak met zinken piron.
In de linker zijgevel staan diverse kleinere vensters op verschillende hoogte.
De rechter zijgevel is voorzien van één venster in beide bouwlagen.

Waardering
Het blok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het blok heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen in het fin de siècle.
Het blok is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de bijzonder samenstelling van de zeer verschillende geveldelen, en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende detaillering en materiaalgebruik.
Het blok heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het blok is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0615