Woonhuis


LocatieRuitersweg 4
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1924 - 1924
Opdrachtgever
ArchitectTrappenburg, C.
Datum aanwijzing

Inleiding
Het woonhuis is gebouwd in 1924, naar een ontwerp van de Hilversumse architect C. Trappenburg en in opdracht van de familie A. van Grafhorst. Het vrijstaande huis is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Haagse School en de Nieuwe Zakelijkheid verwante Interbellumstijl.

Omschrijving
Het huis staat met twee bouwlagen onder een plat dak. De door horizontale en verticale lijnen verlevendigde gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een met een rollaag afgedekte plint en bevatten recht gesloten gevelopeningen.
De voorgevel is voorzien van een iets terug staande ingangstravee met een onder een afdakje staande deur met deurlichten. Het afdak ligt op een uitmetseling links van de deur. Boven de entree staan drie bovenlichten met glas-in-lood. De brede rechter gevelpartij staat achter een ommuurd terras en is voorzien van een breed venster met betonnen accenten in de bovenhoeken. De verdieping bevat een brede vensterpartij met vijf ramen onder een betonnen overstek, die als een cordonlijst doorloopt over de rechter zijgevel, die verder blind is.
De vanaf de weg slecht zichtbare linker zijgevel verspringt en is onder meer voorzien van een groot, met glas-in-lood ingevuld traplicht. Een van de aan deze zijde tegen het huis aan staande uitbouwen is een garage met een plat dak. Daarachter bevindt zich een eveneens onder een plat dak staande, in hoogte variƫrend bouwdeel.

Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de middenstand en de beter gesitueerden.
Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing.
Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1295