Middenstandswoning Reeks Van Vier


LocatieWandelpad 34, 36, 38 en 40
TypeMiddenstandswoning Reeks Van Vier
Onderdeel van
Bouwperiode1895 - 1895
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Zeer waarschijnlijk in 1895 gebouwde representatieve middenstandswoningen, waarvan de architect en de opdrachtgever niet bekend zijn. De voorzijde van dit rijtje van vier, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl gebouwde woningen is georiƫnteerd uit op het spoor.

Omschrijving
Het rijtje woningen staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak met geprofileerde dakgoten op gesneden klossen.
De gevels zijn boven een plint van gepleisterde baksteen opgetrokken in schone baksteen, verlevendigd met wit geschilderde, met de baksteen contrasterende speklagen, hoeklisenen en sluit- en aanzetstenen van gepleisterde baksteen.
De symmetrische voorgevel bevat twee, twee deuren bevattende entreepartijen in de vorm van een ondiepe portiek met, betegelde portiekvloertjes, een getoogde (liggende ellipsboog) opening en drie (van de vier) originele, onder bovenlichten staande paneeldeuren met gietijzeren roosters voor de deurlichten en met bloktandfriesjes in de kalven. Tussen de deuren staan op hardstenen poeren geplaatste penanten met profiellijstjes. Aan weerszijden van de portieken staan houten serres met afgesnoten hoeken, kleine tussenramen met roedenverdeling, openslaande p[aneel-/glasdeuren en platte daken met een profiellijst. De verdiepingsvensters met T-ramen zijn rechtgesloten en staan onder een hanekam met diamantkop in de sluitsteen. De gepleisterde hoeklisenen zijn geblokt op de begane grond en voorzien van spiegels met bruut pleisterwerk op de verdieping.
De eenvoudige kopgevels zijn voorzien van speklagen.

De woningen zijn voorzien van voortuintjes met een erfscheiding in de vorm van een ijzeren hek met gietijzeren hekbalusters.

Waardering
De woningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De woningen hebben cultuurhistorische waarde als een karakteristieke uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van middenstandswoningen aan het eind van de 19e eeuw.
De woningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De woningen hebben ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omgeving, waarmee ze een sterke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De woningen zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1157