Villa


LocatieVaartweg 48
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1883 - 1883
Opdrachtgever
ArchitectStapelkamp, W.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1883, voor W. Stapelkamp gebouwde villa. De villa is gebouwd naar een ontwerp van dezelfde Stapelkamp, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl. In 1901 is het pand in opdracht van H.D.B. Meijer verbouwd door architect G. Gijzel. De villa maakt deel uit van en reeks kort na elkaar gebouwde villa's aan de Vaartweg. Het pand staat in het villapark Susannapark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met één en twee bouwlagen onder een uit een zadeldak en een afgeknot zadeldak samengestelde kap, die met pannen is gedekt. De gevels zijn voorzien van een grijze plint en worden verlevendigd door decoratieve accenten van bruut pleisterwerk.
De villa bestaat uit een hoger opgaande rechter deel onder zadeldak en een lager, hier dwars opstaande gedeelte met afgeknot zadeldak.
De naar de weg gerichte voorgevel (zuidzijde) heeft daardoor ook en duidelijke tweedeling met rechts een puntgevel met geblokte hoeklisenen en een vanaf de imposten getrokken spitsboog. Op de begane grond een serre met afgesnoten hoeken en een plat dak met een geprofileerde daklijst, waaraan een decoratieve rand van afhangend snijwerk. Op de verdieping een venster met rondboogvormig middenraam. De uitkragende dakrand hierboven is op de hoeken en de nok voorzien van een kleine makelaar. De lagere linker gevelpartij heeft een rechte beëindiging met decoratief pleisterwerk. De brede serre is vergelijkbaar met de rechter serre en is voorzien van afgesnoten hoeken en een plat dak met geprofileerde daklijst, waaraan een decoratieve rand van afhangend snijwerk. Rechts van de deur staat een paneeldeur onder een getoogd bovenlicht met glas-in-lood. Uit het dakschild hierboven steekt een houten dakkapel met flauw hellend zadeldak en gecanneleerde vleugelstukken. De vanaf de openbare weg slecht zichtbare linker gevel bevat diverse, met persiennes behangen gevelopeningen en heeft een geschulpte dakrand met een makelaartje. Linksachter staat een naar links uitgebouwde, twee bouwlagen hoge aanbouw met plat dak.
De eveneens slecht zichtbare rechter zijgevel bevat meerdere gevelopeningen, waarvan die op de verdieping met persiennes zijn behangen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm. materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft grote ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande villa's aan de Vaartweg en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0610