Villa


LocatieVaartweg 50B
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1880 - 1890
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Van de omstreeks 1885 gebouwde villa zijn geen gegevens van de bouw te vinden in het archief. Wel zijn er gegevens over het aanbouwen van een stal in 1903 en het bouwen van een portaal en het verbouwen van de stal in 1911. Het huis is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl. De villa maakt deel uit van en reeks kort na elkaar gebouwde villa's aan de Vaartweg. Het pand staat in het villapark Susannapark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een uitzadeldaken samengestelde, iets uitkragende en met pannen gedekte kap. De gevels hebben een plint van grijze hardsteen, ze zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen en een cordonlijst en worden verlevendigd door bruut pleisterwerk. De dakranden zijn versierd met snijwerk.
De villa heeft een asymmetrische naar de weg gerichte gevel (zuidzijde) met links een puntgevelvormige risaliet met afgesnoten hoeken. In het midden op de begane grond staat een venster onder geprofileerd kroonlijstje, op de verdieping een stel openslaande deuren met bovenlicht en eveneens een kroonlijstje, alsmede een balkon met gietijzeren hekwerk. Boven een decoratieve lijst van pleisterwerk staat een keperboogvormig venster met gietijzeren 'Frans balkonnetje' in de geveltop. De overhoekse geveldelen zijn in beide bouwlagen voorzien van een smal venster. Tegen het rechter deel van de gevel staat een vijfzijdige serre met openslaande deuren in de voorzijde, ramen met fijne roeden in de overhoekse ramen en de zijramen en een plat dak met decoratieve daklijst, waarop een balustrade met fraai versierd hekwerk van smeed- en gietijzer. Op het dak van de serre komt een stel in het terugstaande deel van de gevel staande openslaande deuren met zij- en bovenlichten uit.
De rechter zijgevel bestaat uit een puntgevelvormige risaliet (links) met in beide bouwlagen een oorspronkelijk met persiennes of luiken behangen gevelopening onder een geprofileerd kroonlijstje. In de geveltop, boven een decoratieve lijst van pleisterwerk staat een keperboogvormig venster met gietijzeren 'Frans balkonnetje'. Geheel rechts in de risaliet bevindt zich een entreepartij met aan het dakje een profiellijst met afhangende, geschulpte randen, opengewerkte wanden met een reeks ringen onder een beƫindiging met ruitpatroon. Rechts van de risaliet staat een ten opzichte van de risaliet iets terugstaande gevelpartij met horizontale beƫindiging. Rechts daarvan en aan de achterzijde bevindt zich een platte uitbouw.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft grote ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing aan de Vaartweg en als een bijzonder onderdeel van het villapark Susannapark en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0612