Woonhuis


LocatieKruissteeg e.v.
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1884 - 1884
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Voormalig woonhuis, nu twee woonhuizen, gebouwd in 1884. De architect is niet bekend.
Het oorspronkelijke woonhuis kwam wat bouwstijl en bouwwijze betreft overeen met de bouwstijl en de bouwwijze van de woonhuizen die tot ver in de 19e eeuw in Hilversum werden gebouwd. Het is een laat voorbeeld.
Het woonhuis was opgetrokken op een vrijwel vierkante plattegrond en bevatte een begane grond en een zolderverdieping. Nu is aan de noord-oost zijde, de oost zijde en de west zijde een uitbouw geplaatst. Aan de zuidzijde is een serre aangebouwd.
De gevels zijn opgetrokken uit hardgrauw in kruisverband op een groen geschilderde plint. Het volume wordt afgesloten door een mansardedak, bedekt met smalle grijze holle betonpannen. De topgevels hebben de karakteristieke deklijst.
De aanbouw aan de westzijde wordt afgesloten door een schilddak. Deze sluit aan aan het mansardedak. In het dakvlak van het hoofdvolume zijn drie schoorstenen geplaatst, in het dakvlak van de aanbouw twee.
Het voor die tijd kenmerkende smeedijzeren hekwerk dat het terrein omgeeft is bij de bescherming inbegrepen.

Omschrijving
In 1900 werd het huis eigendom van J. de Groot en intern veranderd. Aan de westzijde werd een dakkapel geplaatst. In 1906 werd, naar het ontwerp van C. de Groot, het huis verbouwd.
Tussen 1900 en 1906 zijn de serre aan de zuidzijde en de aanbouw aan de noord-oost hoek tot stand gekomen. De serre verwijst naar de periode waarin de mensen hun huizen lieten veranderen of een serre lieten bouwen, in navolging van de villa's die zo open mogelijk werden gebouwd opdat de bewoners zo veel mogelijk van de buitenruimte konden genieten.
In 1907 werd aan de oostzijde een bijkeuken aangebouwd. Op de verdieping werd aan de oostzijde een venster vervangen door een dubbel en een enkel venster. Het woonhuis werd in dat jaar ook gesplitst.

De voorgevel (zuid) bevat in het midden een deur met licht en smeedijzeren sierwerk en met bovenlicht en hanekam. Voor de deur bevinden zich een hardstenen trede en een hardstenen plaat.
Links is een serre geplaatst met schuifdeuren en afgeschuinde hoeken. De stijlen op de hoeken hebben de vorm van pilasters. Opvallend is dat de serre dezelfde detaillering heeft als de serre aan de zuidzijde van Langestraat 108.
Rechts van de deur zijn twee schuifvensters met middenstijl en bovenlicht aangebracht.
Op de verdieping is aan de linker- en rechterkant een vrijwel vierkant schuifvenster met kruisroede onder hanekam geplaatst.
Bovenin de topgevel, in het midden, zit een ruitvormig venster, omgeven door een rollaag van afwisselend gele en rode bakstenen.
In de zuidgevel van de uitbouw aan de westzijde is zowel op de begane grond als op de verdieping een schuifvenster geplaatst. Het venster op de begane grond heeft een kruisroede; het venster op de verdieping heeft alleen een middenstijl in het schuivende gedeelte.

De rechter zijgevel (oost) bevat links een kleine uitbouw. In de oostgevel van de uitbouw is een rondboogvenster met roedenverdeling geplaatst.
Rechts van de uitbouw is een zes-ruits schuifvenster aangebracht onder rollaag.
Daarnaast (nummer 34) zijn twee schuifvensters geplaatst met bovenlicht onder rollaag. In de oostgevel van de uitbouw bevinden zich twee kleine gietijzeren rondboogvensters met roedenverdeling. In de zuidgevel van de uitbouw bevinden zich een schuifvenster met bovenlicht en een deur met bovenlicht.

De linker zijgevel (west) bevat rechts naast de uitbouw een groot venster. De westgevel van de uitbouw is blind. Links van de uitbouw zijn openslaande deuren met bovenlicht geplaatst.

De achtergevel (noord) bevat op de begane grond aan de linker kant een wc-raampje, aan de rechter kant een dubbel venster met tralies.
Op de verdieping is links en rechts een schuifvenster met middenstijl en bovenlicht geplaatst.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0029