Winkelwoonhuis


LocatieVaartweg e.v.
TypeWinkelwoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectSlot, J.H.
Datum aanwijzing

Inleiding
Winkelhuis, deel uitmakend van het ontwerp van J.H. Slot uit 1903 voor twee winkelhuizen.
Oorspronkelijk was het pand opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een smallere, rechthoekige uitbouw aan de achterzijde, waaronder de kelders. De uitbouw was ter hoogte van de begane grond langer dan ter hoogte van de verdieping en de zolderverdieping.
Hoewel aan de achterzijde symmetrisch ontworpen, heeft Slot aan de voorzijde de winkels een eigen karakter gegeven.

Het pand is ontworpen in de Jugendstil. De elementen die naar de Jugendstil verwijzen zijn de asymmetrie in het silhouet en in het ontwerp van de voorgevel, de winkelpui, de erker op de verdieping, de boogvormen en de vorm van de vensters.

In 1908 werden, ook naar het ontwerp van J.H. Slot, de puien veranderd. De pui van Vaartweg 22a werd tot aan de rooilijn geplaatst, de rechter pui kreeg een dubbele toegangsdeur.
In 1955 werd Vaartweg 22 verbouwd. De torenspits was al verdwenen. Van het oorspronkelijke ontwerp bleef weinig over. De vormgeving werd aangepast aan die van het pand Vaartweg 18-20. Aan de achterzijde werd de eerste verdieping uitgebouwd.
In 1987 werd Vaartweg 22a opgesplitst in een winkelgedeelte en twee woningen.

Omschrijving
Het pand is gesitueerd aan de Vaartweg en bevat een begane grond, een verdieping en een zolderverdieping. Oorspronkelijk waren de gevels opgetrokken uit hardgrauw in halfsteens verband. De gevel van Vaartweg 22a,b wit geschilderd op een zwart geschilderde plint.
Het pand wordt afgesloten door een mansardedak, bedekt met grijze tuiles-du-nord.

De voorgevel (zuid-oost) bevat op de begane grond een winkelpui, bestaande uit een etalageruit aan de linker zijde en een verdiept liggende deur met bovenlicht met roedenverdeling en met smeedijzerwerk in de Jugendstil. De ruit is boogvormig. Het bovenlicht heeft een roedenverdeling. Aan de rechter zijde is in de zijkant van het etalagegedeelte een deur geplaatst die toegang geeft tot het winkelgedeelte.

Op de begane grond is het linker muurdeel ter hoogte van de plint en de verdiepingsscheiding van decoratief metselwerk voorzien.
Op de verdiepingsscheiding is op de ijzeren balk een band met casettes aangebracht met goudkleurige rozetten.
Op de verdieping is een erker ontworpen met bovenlichten met roedenverdeling en een ver overstekend dak van zink, steunend op houten consoles.
Aan weerszijden van de erker is een deur met bovenlicht met roedenverdeling geplaatst. In de hoeken wordt zo een klein balkon gevormd, omgeven door een hek van decoratief smeedijzerwerk. De houten vloeren van de balkons worden ondersteund door houten consoles.
Op de zolderverdieping is een venster geplaatst met draairamen en bovenlicht met roedenverdeling. Het smeedijzeren hek is later aangebracht. De luiken zijn verdwenen. De ontlastingsboog met aanzetstenen en sluitsteen, oorspronkelijk duidelijk zichtbaar zoals kenmerkend voor de Jugendstil, is achter het schilderwerk verdwenen.
De linker helft van de topgevel loopt uit in een rechte hoek. In het metselwerk is een boogvorm gemaakt. De rechter helft loopt trapsgewijs op. De eerste trede heeft een boogvorm.

De linker zijgevel (zuid-west) bevat ongeveer in het midden een schoorsteen die gedeeltelijk uit de gevel naar voren komt. De rechter zijde van de gevel loopt door tot aan de nok van het dak. Links van de schoorsteen is op de verdieping een venster geplaatst.
In het dakvlak zijn drie dakramen geplaatst.

De achtergevel (noord-west) bevat aan de linker zijde een uitbouw. Ter hoogte van de zolderverdieping is de uitbouw smaller.
Op de begane grond bevindt zich een deur (uitbouw 1955), op de verdieping een, niet oorspronkelijk, venster. Op de zolderverdieping is een venster met bovenlicht geplaatst.
Aan de rechterzijde is een uitbouw geplaatst (1987). Het dak doet dienst als balkon. In de zuid-west gevel bevindt zich een reeks vensters. In de noord-west gevel is een glazen pui geplaatst. Het balkon is bereikbaar via een deur met aan de rechterzijde een venster. Deur en venster hebben één bovenlicht (van het oorspronkelijke venster). Op de zolderverdieping is in 1987 een venster aangebracht. De hanekammen zijn van hardsteen.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH0049