Winkelwoning


LocatieVaartweg 5
TypeWinkelwoning
Onderdeel van
Bouwperiode1893 - 1893
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het in 1983 verrezen winkelhuis is gebouwd in opdracht van G. Dekker. De naam van de ontwerper van het pand is niet bekend. Het winkelhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd gangbare eclectische stijl.

Omschrijving
De winkel staat met twee bouwlagen onder een met gesmoorde Hollandse (holle) pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde en schone baksteen.
De winkelwoning heeft een symmetrische voorgevel met een plint van donkere natuursteen. De winkelpui beslaat de gehele breedte van de gevel en wordt op de hoeken geaccentueerd door gepleisterde hoeklisenen met een natuurstenen basis. De winkeldeur staat tussen gecanneleerde ijzeren halfzuilen. De dichtgezette bovenlichten zijn voorzien van gietijzeren rosetten. De pui staat onder een geprofileerde kroonlijst (puibalk). De door speklagen doorsneden verdieping bevat twee vensters onder geprofileerde kroonlijst en rondboogvormige ontlastingsboog. De boogtrommels zijn voorzien van baksteenmozaĆÆeken. De geveltop bevat een omlijst, rondboogvormig oeil de boeuf met gietijzeren rosetraam. De top heeft een geprofileerde deklijst die vertrekken op gepleisterde uitkragende hoekstenen en eindigen aan een kleine tuit met een keperboog.
De slechts voor een deel zichtbare rechter zijgevel is gepleisterd, met op de verdieping een rond venster met ijzeren raam.
De eveneens gepleisterde linker zijgevel bevat recht gesloten gevelopeningen onder pseudo-strekken met sluitsteen. De gevel wordt evenals de rechter zijgevel beƫindigd door een geprofileerde gootlijst.

Waardering
Het winkelhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het winkelhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van winkelwoningen omstreeks de eeuwwisseling.
Het winkelhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het winkelhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als onderdeel van een vrijwel gesloten gevelwand aan de Vaartweg, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het winkelhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1130