Bedrijfsgebouw Pakhuis


LocatieJan van Beierenstraat 8a-8c
TypeBedrijfsgebouw Pakhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Waarschijnlijk is dit tussen de woonbebouwing gesitueerde pand het in het gemeentearchief genoemde pakhuis waarvoor op 30-7 1903 een bouwvergunning werd afgegeven. Bouwtekeningen en andere gegevens van de stichting van het pand zijn in het archief niet gevonden. Het betreft een uiterts sober gebouw zonder specifieke stijlkenmerken.

Omschrijving
Het vanaf de openbare weg beperkt zichtbare pakhuis is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken in schone baksteen en staat met drie of vier bouwlagen* onder een plat dak. Twee van de vier gevels bevatten recht gesloten en getoogde vensters met roedenverdeling in de ijzeren ramen. De beide blinde gevels zijn aan de onderkant gepleisterd.
Hoog in de op het St. Vitushofje gerichte langsgevel staan vijf dichtgemetselde vensters. De gevel is verder blind. De andere langsgevel is slechts voor een klein deel zichtbaar. In de twee bovenste bouwlagen zijn reeksen recht gesloten, onder rollagen staande vensters opgenomen.
De op de Jan van Beierenstraat gerichte kopgevel is blind en is verbonden met een klein, onder zadeldak staand gebouwtje met gepleisterde gevels. De andere kopgevel bevat een getoogd venster op waarschijnlijk de 2e verdieping en een recht gesloten venster op een 3e verdieping.

*Omdat alleen de blinde zijden van het gebouw redelijk in het zicht staan is het aantal bouwlagen slecht te bepalen.

Waardering
Het als pakhuis gebouwde pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, vanwege de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pakhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege oorspronkelijke functie, als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van bedrijfspanden en als herinnering aan de vroegere, kleinschalige bedrijvigheid in dit deel van Hilversum.
Het pakhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de sobere, op de functie toegesneden vormgeving.
Het pakhuis heeft ensemblewaarde en situationele waarde als een bijzonder onderdeel van de bebouwing aan de Jan van Beierenstraat en directe omgeving en vanwege de bijzondere situering tussen de woningen.
Het pakhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH1380