Villa


LocatieBoomberglaan 15
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1875 - 1885
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in omstreeks 1880 gebouwde villa. Er zijn geen gegevens van de stichting van het pand. De villa is gebouwd in een tamelijk sobere, voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl. De villa staat in het villapark Susannapark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met één en twee bouwlagen onder een met geglazuurde bouletpannen gedekt gebroken zadeldak en een uitkragend zadeldak. De gevels zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen, hoeklisenen en een grijze plint met profielrand.
De op de straat gerichte voorgevel (oostzijde) bestaat uit twee delen. Het rechter deel is een hoog opgaande risaliet met puntgevel onder een dwars op het andere dak staand, uitkragend zadeldak. Op de begane grond staat een stel openslaande deuren met boven- en zijlichten, op de verdieping een vernieuwd balkon met openslaande deuren met zijlichten en een rondboog met diepliggende boogtrommel boven de deuren. De geveltop bevat een rond oeil de boeuf (roosvenster) met gietijzeren raam en wordt verlevendigd door een vanuit de imposten van de lisenen getrokken gedrukte spitsboog. Geheel rechts in het linker deel van de gevel bevindt zich een ondiep portiek met een getoogde opening en een binnen een geprofileerde kozijn en onder bovenlicht staande paneeldeur met ijzeren rasterwerk voor de deurlichten. Het linker deel van de gevel bevat twee vensters onder geprofileerde kroonlijstjes. De gootlijst ligt op kleine consoles, die zijn verbonden met een dunne cordonlijst. Uit het onderste deel van het voorste dakschild steekt een eenvoudige houten dakkapel met zadeldak.
De rechter zijgevel bevat per bouwlaag twee vensters, die oorspronkelijk met luiken of persiennes waren behangen. De vensters op de verdieping zijn voorzien van een gietijzeren hekje (Franse balkon). De deur in deze gevel is waarschijnlijk toegevoegd.
De slecht zichtbare linker zijgevel is in de top voorzien van een roosvenstertje.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0113