Wevershuis


LocatieHerenstraat e.v.
TypeWevershuis
Onderdeel van
Bouwperiode1880 - 1900
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Pand, waarin twee woonhuizen zijn ondergebracht, gebouwd in de 18e eeuw. De architect is niet bekend.
Het pand is gesitueerd op een achterterrein aan de Herenstraat. Oorspronkelijk waren de huisjes voor wevers die werkten in de fabriek van gestreepte baaien van fabrikeur Rijsberman. De fabriek was gevestigd in het voormalige achtergedeelte van Herenstraat 67. De fabrikeur woonde in het woongedeelte van nummer 67, aan de straatzijde. Het is niet bekend of het pand gelijktijdig met nummer 67 werd gebouwd.
De bouwstijl en de bouwwijze komen overeen met de traditionele bouwstijl en bouwwijze die tot ver in de 19e eeuw in Hilversum werden toegepast.
Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bevat een begane grond en een zolderverdieping. De gevels zijn wit gepleisterd op een bruin geschilderde plint. Het pand wordt afgesloten door een mansardedak, bedekt met grijze holle pannen.
De woning aan de rechterzijde is groter dan de woning aan de linkerzijde.

Omschrijving
De voorgevel (oost) bevat aan de linker zijde (nummer 63) rechts een brede deur met bovenlicht met vertikale roede, reikend tot de dakrand. Links is een venster met bovenlicht met vertikale roede geplaatst. In het dakvlak is een grote dakkapel aangebracht.
Aan de rechter zijde (nummer 65) is de brede deur in het midden geplaatst. De deur heeft een bovenlicht met vertikale roede en reikt tot de dakrand. Aan weerszijden is een schuifvenster met bovenlicht en vertikale roede geplaatst. In het dakvlak bevinden zich vier dakramen.
De linker zijgevel (zuid) is blind. De topgevel loopt door in de schoorsteen.

De rechter zijgevel (noord) heeft links een aanbouw. Ongeveer in het midden van het linker geveldeel steekt de schoorsteen uit het gevelvlak naar voren. Aan de rechter zijde is zowel op de begane grond als op de verdieping een venster geplaatst.

De achtergevel (west) bevat over de gehele breedte aanbouwsels. Iets rechts uit het midden is een aanbouw geplaatst, dwars op het oorspronkelijke volume, met eigen mansardedak.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH0014