Fabrikeurswoning


LocatieHerenstraat 67
TypeFabrikeurswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1880 - 1900
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Woonhuis, oorspronkelijk woonhuis-fabriek, gebouwd in de 18e eeuw. De architect is niet bekend.
Het pand is gesitueerd aan de Herenstraat. Oorspronkelijk woonde hier fabrikeur Rijsberman van de fabriek van gestreepte baaien die in het achterste deel van het pand gevestigd was.
In 1890 werd het winkel-woonhuis in opdracht van mej. wed. H. Gielen gebouwd ten oosten van het pand Herenstraat 67. Dit pand had een lichte L-vormige plattegrond en werd waarschijnlijk verbonden met de Herenstraat 67. Toen het winkel-woonhuis in 1971 werd afgebroken bleef een klein deel van de korte zijde staan (het gedeelte van het zadeldak dat in het zadeldak van nummer 67 grijpt). In 1990 werd dit gedeelte verwijderd, evenals de schoorsteen op de dakrand.
Het pand behoort tot het type woning dat tot ver in de 19e eeuw in Hilversum werd gebouwd, naar de bouwstijl en de bouwwijze van de boerderijen en wevershuisjes zoals deze al eeuwenlang in Hilversum werden gebouwd.
De woning is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bevat een begane grond en een zolderverdieping. De gevels zijn opgetrokken uit rode zachte handvormsteen in kruisverband op een grijs geschilderde plint. De topgevel is voorzien van vlechtingen die zich naar boven toe verjongen en drie kleine ankers, waarvan één in de top van de gevel. Het zadeldak is bedekt met grijze holle pannen.
De voorgevel is symmetrisch ingedeeld. De woning kenmerkt zich door eenvoud.

Omschrijving
In 1926 werd, naar het ontwerp van J.J. de Bruin het pand 6 meter ingekort. Oorspronkelijk waren de maten van het pand 8.30m x 17.50m, na 1926 8.30m x 11.40m. Het gedeelte waarin de fabriek gevestigd was werd eraf gehaald. Daarbij werden de achtergevel en een gedeelte van de zijgevels opnieuw opgetrokken. Voor het nieuwe gedeelte werd hardgrauw gebruikt. Er is geen plint. Aan de linker zijde verdwenen de vensters en werd van de penant een schoorsteen gemaakt. Aan de rechter zijde bleef één venster open. Ook werd de indeling veranderd.

De voorgevel (noord) bevat op de begane grond in het midden een brede deur met bovenlicht en gekleurde glas-in-lood ramen. Aan weerszijden is een venster geplaatst met openslaande ramen en bovenlicht met staande roede in het midden en gekleurd glas-in-lood. Boven de deur en de vensters bevindt zich een hanekam.
Op de zolderverdieping is in het midden een venster geplaatst met openslaande ramen en een bovenlicht met een staande roede en gekleurd glas-in-lood. Het venster wordt afgesloten door een hanekam.

De linker zijgevel (oost) is gepleisterd. In het dakvlak bevinden zich een dakraam en rechts een schoorsteen. Aan de linkerzijde is een toilet en een schuur gebouwd. De schoorsteen komt iets uit het gevelvlak naar voren.

De rechter zijgevel (west) bevat alleen een venster, rechts uit het midden geplaatst. In het dakvlak zijn schoorstenen en een dakraam geplaatst.

De achtergevel (zuid) heeft geen vlechtingen en ankers.
Op de begane grond bevinden zich aan de rechter zijde openslaande deuren met aan weerszijden een kort venster met een vensterbank van bakstenen. Boven de deuren en vensters zijn bovenlichten geplaatst. Links uit het midden bevindt zich een deur met bovenlicht. Aan de linker zijde is een venster met twee draairamen met bovenlicht geplaatst. De deuren en de vensters worden afgesloten door een hanekam.
Op de zolderverdieping is in het midden een venster geplaatst met openslaande ramen en afgesloten door een hanekam. Daarboven, in de top van de gevel, bevindt zich een smal venster met een vensterbank van bakstenen en afgesloten door een hanekam. Aan de achterzijde is dubbele beglazing aangebracht.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH0015