Verenigingsgebouw Vergaderlokaal


LocatieVergaderzaal Christelijke Bestuurdersbond, Torenlaan 17
TypeVerenigingsgebouw Vergaderlokaal
Onderdeel van
Bouwperiode1914 - 1926
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
In 1884 is op deze plek aan de Torenstraat het eerste onderkomen voor de Christelijke Jongelings Vereeniging gebouwd. Dit verenigingsgebouw is in 1914 vervangen door een vergaderzaal van de Christelijke Bestuurdersbond. De vergaderzaal werd in 1926 aan de straatzijde voorzien van een aanbouw met entree en bergplaats. Het gebouwtje heeft in de crisisjaren nog dienst gedaan als stempellokaal voor de werklozen. Het voormalige vergaderlokaal is gesitueerd op de grens van de villaparken Boomberg en Susannapark.

Omschrijving
Het vanuit een onregelmatige plattegrond, in schone en gepleisterde baksteen opgetrokken verenigingsgebouwtje staat met één bouwlaag onder platte daken met uitkragende, geprofileerde dakranden aan de meest representatieve, voorste bouwdelen. Het gebouwtje heeft recht gesloten gevelopeningen.
Het vooraanzicht is symmetrisch met in het midden het in 1926 aangebouwde avant corps dat aan de voorzijde is voorzien van twee identieke paneeldeuren met bovenlicht. De deuren staan aan weerszijden van een gemetselde penant en onder een gepleisterd veld en rollaag. Links in de gevel bevindt zich een originele stenen brievenbus. De zijgevels van het avant corps bevatten een veld met staande baksteen en een hierop aansluitend smal raam, dat deel uitmaakt van de vensterpartijen in het op de straat gerichte, oudste deel van het gebouw. Boven het smalle raam en de staande baksteen is in de zijgevels een hoog in de gevel geplaatst driedelig venster onder rollaag opgenomen.
Het centrale, oudste bouwdeel is aan de voorzijden voorzien van een groot venster met zesdelig raam, waarvan de raamstijlen zijn voorzien van afgeschuinde hoeken. De vensters staan onder een decoratieve houten lijst, die ook over de zijgevels doorloopt. De zijgevels bevatten een groot venster met achtdelig raam, dat pal onder de lijst staat. Een deel van het pand is aan de achterzijde minder hoog opgaand. In dit lagere deel is een venster met zesdelig raam opgenomen. De overige gevelopeningen in de achterste delen van het gebouw zijn dichtgezet.

Waardering
Het voormalige verenigingsgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het gebouwtje heeft cultuurhistorische waarde vanwege de bijzondere functie(s) die het heeft gehad en vanwege de historische relatie met het religieuze leven in Hilversum.
Het gebouwtje is van architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere vormgeving en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het gebouwtje heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.
Het gebouwtje is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.


ID: GMH0581